Kayseri şeker ile pancar ekim sözleşmesi yapılan 12 Bölgedeki pancar tohumlarının toprak ile buluşturulma etkinliklerine her geçen gün ilgi artıyor. Pınarbaşı İlçesindeki Pancar ekim günü etkinliği şölene dönüştü.
Pınarbaşı Kaymakamı Mehmet Haşim Çelik, Belediye Başkanı Dursun Ataş, Ak Parti, MHP, CHP İlçe Başkanları, İlçe Tarım Müdürü, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Başkan Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Ziraat Odası, Sulama Birliği, STK temsilcileri, Banka Müdürleri ve Bölgedeki Pancar ekicilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikler Pınarbaşı İlçesi Tokmak Köyü ve Karagöz Çeşmesine Pınarbaşı belediyesi tarafından da çadır kurularak desteklenince tam bir şölen havasını aldı.
Pınarbaşı İlçesinde yapılan etkinliklerde konuşan Kaymakam Mehmet Haşim Çelik, "Kayseri şeker bölgede büyük bir boşluğu dolduruyor. Çiftçimizi gelir getirici etkenlere yönlendirirken pancarın yetiştirilmesinden tutunda satın almasına, avans verilmesine kadar hem finansman açısından hem de akademik açıdan büyük bir boşluğu dolduruyor. Türkiye geneline baktığımızda bu kooperatif çalışması ile örnek olan bir kuruluş. O açıdan biz Pınarbaşı halkı ve çiftçileri olarak böyle bir kooperatifin bulunması bizim için büyük bir şanstır" dedi.
Pınarbaşı Belediye Başkanı Dursun Ataş ise, "Kayseri Pancar Kooperatifi çiftçimize can suyu veriyor. Günümüzde kırsal alan nüfusu gittikçe azalıyor ve ekonomisi çöküyor. Bu anlamda Pınarbaşı bölgesinin en büyük destekçisi Kayseri Şeker’dir. Sulamanın artmasıyla pancar kotasında da bir artış oldu. Şu an çiftçimizi pancar tarımı ayakta tutuyor. Onları gördükçe bizde memnun oluyoruz. Kayseri Şeker’in burada yeni yatırımlar yapacağını da biliyoruz. Umarım pancarın dışında da birçok ürünün önünü açacağını ve çiftçilere yardımcı olacağını tahmin ediyoruz. Pancar bizim için çok önemli ve önemi de gittikçe artıyor. Kayseri Şeker, Pınarbaşı ve Kayseri ekonomisine büyük katkı sağlıyor" ifadesinde bulundu.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da yaptığı konuşmasında, "Pınarbaşı bölgesinde beklenilenden fazla bir ilgi ile karşılaştıklarını belirterek, Pınarbaşı bölgesi arazi genişliği olarak Kayserinin en geniş alanını oluşturuyor. Burada sulama konusunda Bahçelik Sulama Birliğinin çalışmaları etkili bir hale geldi. Sulama sistemleri her geçen gün bu bölgede artış gösteriyor. Bu bölgenin çiftçisi de bu anlamda tarıma daha fazla ilgi ve alaka gösteriyor.
Şu an en önemli sorunlardan birisi köydeki geçim sıkıntısı nedeniyle şehre göç yapılmasıdır. Biz Kayseri Şeker ve diğer kuruluşlar olarak çiftçimize destek sağlamamız gerekiyor. Sadece pancarda değil diğer tarımsal faaliyetlerde de onların yanında bulunmamız, onlara rehberlik yapmamız ve diğer tarımsal ürünlerde de kazanç elde eder hale getirmemiz lazım. Bu konuda elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor ve mücadele veriyoruz. Bu çerçevede ilçe yöneticilerinin bu işi sahipleniyor olması bize güç de veriyor. Bu vesileyle yaptığımız işin doğruluğunu daha iyi şekilde hissetmiş oluyoruz.
Bizim en önemli hedefimiz; Köy şartlarında bin bir meşakkatle zorluk çeken insanlara hayatı kolaylaştırmak, gelirlerini artırmaktır. Bu konuda görüyorum ki önemli bir desteğe sahibiz. İnşallah bu anlayış içerisinde bunları başarırız. Biz zamanın şartlarına kendimizi en iyi şekilde uyumlu hale getirdikten sonra bir sorun yok. Gerekirse çiftçimiz ve Fabrikamız Avrupa’yla da rekabet eder. Ama rekabet olmasa da biz verimlilikten gelir artışı sağlayacağımız için olumlu bir durum diye düşünüyorum" dedi.
Yapılan konuşmalar sonrası , okunan Kur-an-ı Kerim ve dualar eşliğinde pancar tohumları toprakla buluşturuldu. Pınarbaşı Tokmak Köyünde tarla sahibi Aslan Kalkan ve Karagöz çeşmesi mevkiinde tarla sahibi Cesur Boz tarafından tüm misafirlere yemek ikramı da yapıldı.