Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hacı ali Hasgül Kayseri’de, “28 bin 851 kayıtlı işyeri bulunmaktadır. Burada bize borcu olan işverenlerimizden 4 bin 953 işverenimiz prim borçlarını yapılandırmak üzere başvurmuşlardır” dedi.
6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun, SGK alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandırıyor. 2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin SGK alacakları ve bunların gecikme cezaları yapılandırma kapsamına girdi. Ayrıca, gecikme cezalarının affedileceği, bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkı, borç asılına eklenerek tahsil edileceği kanunlaşmıştı. Bunun üzerine açıklamalarda bulunan SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, kentte 4 bin 953 işverenin prim borcu yapılandırmak için kendilerine başvuruda bulunduğunu söyledi. Hasgül, “Kayseri’de mevcut 28 bin 851 kayıtlı işyeri bulunmaktadır. Burada bize borcu olan işverenlerimizden 4 bin 953 işverenimiz prim borçlarını yapılandırmak üzere başvurmuşlardır. Ayrıca bilindiği üzere Bağkur olarak tabir edilen 4/B kapsamında sigortalılarımız var. Bunlardan da yapılandırma için bize başvuranların sayısı 4 bin 379 kişi mevcut. Bunlardan bir kısmı da banka kredisi kullanmak suretiyle emekli aylığı bağlanmak için talepte bulunuyorlar. Bunların rakamı da şuan itibariyle 146’dır” diye konuştu.
“20 bin Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaş var”
Kayseri’de 20 bine yakın Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan insanın olduğunu dile getiren SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, bunlardan yaklaşık 500 kişinin yapılandırma için başvurduğunu ifade etti. Vatandaşın daha duyarlı olmaları gerektiğinin altını çizen Hasgül, “Ayrıca genel sağlık sigortası prim borçlularımız var. Kayseri için konuştuğumuzda bunların sayısı 20 bin civarında. Ancak yaklaşık 500 başvuru var. Bunda başvuru sayısında eksik olan kısım. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Dolayısıyla genel sağlık sigortasında istediğimiz yerde değiliz. Gerek işveren prim borçlarında, gerek Bağkur prim borçlarında şuanda vatandaşlarımızın merkezlerde ve il müdürlüğümüzde yoğun olarak başvuruda bulunduklarını görmekteyiz” ifadelerini kullandı.