İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Kayseri’deki otellere bu yıl 190 bin civarında turistin giriş yaptığını ve Kültepe Ören Yeri’ni 209’u yabancı olmak üzere 4 bin 32 turistin gezdiğini söyledi.
Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, kentteki kentteki müzeler hakkında bilgiler verdi. Kale içerisinde bulunan müzenin tamamlandığında Anadolu’da bulunan en iyi müzelerden biri haline geleceğini ifade ederek, "Bilindiği gibi ilimizin 6 adet müzesi mevcut ama bakanlığımıza bağlı arkeoloji müzeleri fiziki olarak yetersizliğinden dolayı bakanlığımız ve Büyükşehir Belediye Başkanı arasında yapılan bir protokol sonucu meydanda bulunan kalenin içi komple etnografya ve arkeoloji müzesine dönüştürüldü. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iki adet müze var, bir tane Esnaf Odaları Birliği’ne bağlı, bakanlığımıza bağlı arkeoloji, etnografya ve Atatürk Evi Müzesi var. Kalenin içindeki müze tamamlandığında Anadolu’daki en iyi müzelerden biri olacaktır. Çünkü fiziki olarak yeniden düzenleniyor. İçerisinde konferans salonları, sunumlar ve kafelerin olduğu çok aktif bir müze haline gelecektir. Müzecilik açısından yeni bir gelişme sağlayacaktır" diye konuştu.
Bu yıl oluşan turizm hareketliliği hakkında bilgiler veren Taymuş, "İlimizde iki adet ören yeri mevcuttur. Biri Kaniş - Kanum ören yerimiz ki 50 yılı aşkındır orada kazılar yapılıyor ve çıkan eserlerin bir kısmı geçmiş yıllarda Ankara’ya gitmiş. Ama uzun yıllardır çıkan eserler arkeoloji müzemizde sergilenmektedir. Ayrıca Soğanlı ören yerimiz mevcuttur. Orada ise Hristiyanlık dönemi kiliseler ve kuşluklar mevcut ve ilimizde en çok yabancı turist çeken bir ören yeridir" ifadelerini kullandı.
Kente gelen Turist sayıları hakkında bilgiler veren İl Kültür ve turizm Müdürü İsmet Taymuş, "Turizm Bakanlığı’nın denetimi olduğu otellere giriş yapan yerli turist sayısı 190 bin civarında, yabancı ise 15 bin 281 kişi. İşletme belgeli konaklama tesislerine gelen yabancı sayısı toplam 244 bin 319, bunun 27 bin 888’i ise yabancı turisttir. Ayrıca havaalanına giriş yapan yerli sayısı 46 bin 327, yabancı sayısı ise 45 bin 150. Etnografya müzemiz ve Atatürk Evi müzemiz tadilattan dolayı kapalı. Kültepe Ören Yeri’ne ziyaret eden turist sayısı 4 bin 32, bunun 209 tanesi yabancıdır. Soğanlı Ören Yerimize gelen yerli yabancı turist sayısı 5 bin 895, 4 bin 642’si yabancı olmak üzere toplam 10 bin 537 turist ziyaret etmiştir" dedi.
"Kayseri’nin turizm potansiyeli gelecekte artacak"
Kayseri’deki turizm gelişmesinin son yollarda hızlandığının altını çizen Taymuş, "Kayseri turizminin gelişmesi tabi ki son yıllarda hızlandı. Kayseri’de gelecekte turizm potansiyelinin artacağını, talebi artıracak yatırımların yapıldığını söyleyebilirim. Bunlardan bir tanesi Talas’taki tarihi dokuların yenilenmesi, Ali Said Paşa Sokağı’nın turizme kazandırılması ve ayrıca sivil mimari konakların yine bakanlığımız tarafından restore edilerek sahiplerine verilerek bunların ileride turizme dönüştürülmesi önerilmektedir. Erciyes’te yapılan Turizm Mastır Planı sonuca doğru gidiyor. Tabi ki bu kış turizmi açısından da ilimizin turizmi bir lokomotif olacak ve geliştirecek önemli turizm merkezlerinden birisidir. Ayrıca hava ulaşımı çok gelişti ve şirketlerin ilimize sefer yapması elbette turizm alt yapısını ileride geliştirecek, güçlendirecektir" şeklinde konuştu.