Vali Düzgün, Jandarma Genel Komutanlığınca yürütülen "Kadına Yönelik Aile İçi  Şiddetin Önlenmesi Projesi" kapsamında kentteki bir otelde düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, aile içi şiddetin temel nedeninin, erkeğin kadına göre üstün kabul edilmesi ve kadına karşı baskıyı kendine hak olarak görmesi olduğunu söyledi.

Bilinç altındaki bu düşüncenin yok edilmesi ve herkesin eşit olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirten Düzgün, "Yabancı bir erkeğin sokakta, çalışma mekanında veya herhangi bir yerde kadına uyguladığı şiddetten dolayı ne kadar cezalandırılması gerekiyorsa aile içinde de kadına yönelik şiddetin aynı şekilde cezalandırılması, toplum tarafından kabul edilmemesi son derece önemli. Şiddet denilince bunu sadece fiziksel olarak anlamamak gerekiyor. Kadının arkadaşlarının yanında hor ve hakir görülmesi, çocuklarının yanında ona küçük düşürücü sözlerin söylenmesi, psikolojik mali şiddet uygulanması, ihtiyacı olan harcamaları yaparken kısıtlamalara gidilmesi, kadına yönelik şiddetin farklı türlerindendir" diye konuştu.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için çok ciddi yasal düzenlemeler yapıldığına dikkati çeken Düzgün, şunları kaydetti:

"Özellikle eşinden, ailesinden, yakınlarından şiddet gören kadınların devlet tarafından koruma altına alınması, ileri seviyede şiddet uygulanması durumunda erkeğin eve yaklaştırılmaması gibi tedbir ve önlemlerin alınması, bu konuda ülkemizde ciddi çalışmaların olduğunu göstermektedir. Kayseri'de 3 yıl içinde 9 bin 523 kişi hakkında tedbir kararı alınmıştır. Bunlardan sadece 420'si yani yüzde 5'lik kısmı alınan tedbir kararını ihlal eden davranışlarda bulunmuştur. Bu da alınan tedbir kararında yüzde 95'lik başarı sağlandığını göstermektedir. Kadının ve ailenin korunması yönünde ciddi bir başarı elde edilmiştir."

Ailesi tarafından şiddet gören kadınların, kızların, çocukların devletin himayesi altına alındığını, onların kalabilecekleri konukevleri uygulamasının da giderek yaygınlaştığını belirten Düzgün, "Gerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının gerekse belediyelerin açmış oldukları konukevlerinde en azından belli bir süreyle başlarını sokabilecekleri bir mekanın bulunması, kadına karşı şiddetin azaltılması ve önlenmesi adına alınmış önemli kararlardır" diye konuştu.

İl Jandarma Komutanı Albay Halil Uysal da şiddetin sağlıklı bir toplumun oluşmasında en önemli engellerden biri olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddete toplumsal yaşamın her aşamasında rastlandığını ifade eden Uysal, bu durumun kadının toplumsal yaşama aktif katılımını engellediğini belirtti.

Vali Düzgün, konuşmasının ardından, projeye destek veren illerin valilerinin imzasının bulunduğu panoyu imzaladı.