Kayseri’de Anadolu Muhtarlar ve Mahalli İdareler Derneği tarafından ’19 Ekim Muhtarlar Günü’ dolayısıyla bir takım etkinlikler düzenlenecek.
Anadolu Muhtarlar ve Mahalli İdareler Deneği Başkanı Ali Burul, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Burul, bütün muhtarları etkinliklere davet etti.
Burul, "Muhtar seçilmiş, seçkin davranışlarında özgür olan, dilediğini yapan, köy yada mahalle işlerine bakmak için halkın seçtiği sayılan ve sevilen kimselerdir. 19 Ekim 2015 tarihli 29507 sayılı Resmi Gazete ve 2015/11 sayılı muhtarlar genelgesinde, muhtarlarımızın ve muhtarlık müessesesiin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin konumunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak belirlenmesi uygun görülmüştür. Türkiye genelinde 50 bin 292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık, yerel idareyi temsil eden kurumları arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti’ndeki mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Bu nedenle seçmen, muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, siyasal olmayan çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir." ifadelerini kullandı.
Muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu kaydeden Burul, "Yerel idare arasındaki üş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini aldığı için muhtarlık müessesesi, demokrasinin temel taşıdır. Bugünü bizlere Muhatlar günü olarak ilan eden başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve gazi meclisimize, genelgenin yayınlanmasında büyük emek veren Türkiye Muhtarlar Konferderasyonumuza çok teşekkür ederiz." diye konuştu