Kayseri'de sofraların baş tacı mantıdan kağıtta pastırmaya, sucuk içinden börek aşı çorbasına kadar farklı lezzetler ramazanda sofraları süslüyor. 

Özellikle yeni nesil tarafından hem zaman aldığından hem de zahmetinden dolayı yapılmayan yöresel yemekler ramazanın gelmesiyle sofralardan eksik olmuyor.

Kayseri denilince ilk akla gelen ve bir kaşığa 40 taneden fazla sığmasıyla meşhur Kayseri mantısı, ev hanımlarınca ramazan öncesinde imece usulüyle yapılmaya başlanıyor.

Mahalledeki komşularla ya da apartman sakinleriyle bir araya gelen kadınlar hamuru yoğurup küçük bezeler haline getiriyor. Hamur açıldıktan sonra küçük kareler halinde kesilip, içerisine kıyma konularak, kapatılıyor.

Ramazan sofralarının olmazsa olması mantı, hazırlandıktan sonra pişirileceği zamana kadar buzdolaplarında muhafaza ediyor.

Kayseriye özgü bu yemeğin etli mantı, tepsi mantısı, patatesli mantı ve paşa mantısı gibi çeşitleri bulunuyor.  

- Börek aşı  

Genellikle yoğurt ve baharatla servis edilen mantının Kayseri'de ramazan aylarında "börek aşı" adıyla çorbası da tüketiliyor.

Mercimeğin de yer aldığı börek aşı çorbası reyhan katılarak servis ediliyor.

Hazırlanması emek ve sabır isteyen börek aşı çorbası, mantıdan vazgeçemeyen Kayserililerin yöresel çorbaları içinde ayrı bir öneme sahip. 

- Obama'ya ikram edilen "nevzine"

2009 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD Başkanı Barack Obama'ya Çankaya Köşk'ünde ikram ettiği kentin yöresel tatlısı "nevzine" de ramazan sofralarında eksik olmuyor.

Kentte ramazanda yoğun olarak tüketilen nevzine, un, tereyağı ve cevizle yapılıyor. Kayseri'de nevzine yapmak yerine "nevzine basmak" deyimi kullanılıyor. Un, tereyağı veya zeytinyağı ile ceviz içi hamur haline getirilip bir tepsiye yayılıyor. Fırında pişirilen nevzineye isteğe göre pekmez veya şeker şerbeti dökülüyor. 

Eskiden mahalle fırınlarında pişirilen tatlı, şimdilerde zahmetini göze alan kadınlar tarafından evlerde hazırlanarak, ramazanda misafirlere sunuluyor.

- Sucuk içi ve yağlama

Ramazan ayında evlerde ve lokantalarda sofraların baş iftariyeliklerinden olan sucuk içi de önemli yöresel lezzetlerden. 

Kayserinin ismiyle özdeşleşen damak tatlarından olan sucuğun ramazana özgü hazırlanan içi, geleneksel Kayseri sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Dana etinin 7 çeşit baharatla ve sarımsakla yoğrularak pişirilmesiyle hazırlanan sucuk içi kadar ünlü bir başka Kayseri yemeği ise yağlama... Görünümü lahmacunu andıran yağlama da Kayseri mutfağının ustalık isteyen lezzetleri arasında yer alıyor.