Vali Orhan Düzgün, Valilik Toplantı Salonundaki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 1 milyar insanın turlara katılarak dünyanın dört bir tarafını gezdiğini söyledi.

Türkiye'nin de son yıllarda turizmden ciddi pay almaya başladığını ve en çok turist ağırlayan ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Düzgün, Kayseri'nin de ticaret ve sanayi kenti olmasının yanı sıra çok önemli turizm merkezleri bulunduğunu belirtti.

Geçmiş medeniyetlere ait eserlerin kentte bulunduğunu dile getiren Düzgün, şunları kaydetti:

"Bu eserler Kayseri'nin turizmde ciddi bir mesafe alabileceğinin göstergesi. İlimizde bine yakın ihracat yapan firma var. Bunların toplam ihracat tutarının 1,7 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Türkiye'ye yılda gelen yaklaşık 35 milyon turistten ise 35 milyar dolar gelir elde ediliyor. Sanayi gelirlerindeki kar marjları ile turizm gelirlerindeki kar marjlarını karşılaştırdığımızda turizmdeki kar marjının ticaret sanayi ürününe göre çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Kayseri'de üretilen bir ürünü 10 dolara mal ediyorsak bunun yurt dışına ihracatı yüzde 20-30 fazlasına bazen çok daha azına bile olabiliyor. Bugün İstanbul'da turizm bölgesinde bir çay içtiğinizde bir bardak çaya 3-4 lira ödeyebiliyorsunuz. Maliyeti satış bedelinin yüzde 10'u civarındadır."

Turizmin hem istihdam hem de ekonomik gelirler açısından yatsınamayacak derecede önemli bir sektör olduğunu belirten Düzgün, şöyle devam etti:

"Kayseri'nin de sahip olduğu gerek kültürel mirası gerekse doğal kaynaklarıyla turizmden daha fazla pay alabilmesi için bazı çalışmaların yapılması gerekiyor. Kayseri'de 1 milyon turist hedefimiz var. 1 milyon turist gelmesi durumunda yıllık 1 milyar dolar gelir elde edebileceğiz. Turizmi canlandırabilmek için konaklama, kolay ulaşım ve tanıtımı sağlanması gerekiyor. Ulaşım konusunda Kayseri birçok turizm noktasına göre çok iyi bir yerde. Konaklama konusunda da hızlı bir şekilde yeni oteller devreye giriyor."

Daha çok turistin gelmesi için bazı tanıtım çalışmalarına ihtiyaç olduğunu dile getiren Düzgün, Kayseri'nin yürüyüş rotaları ve turizm rehberi kitabının hazırlanmasının da bu çalışmalar kapsamında yapıldığını sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından katılımcılara hazırlanan kitaplar hediye edildi.