Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, bir taraftan 15 Temmuz akşamından bu yana Cumhuriyet Meydanı’nda demokrasi nöbeti tutarken bir taraftan da belediye hizmetlerini kesintisiz sürdürüyor. Başkan Çelik, ilk kez Kayseri’de uygulanacak olan Türkiye’ye örnek bir toplu ulaşım için çalışma başlattı. İl genelini kapsayan çalışmayı bir ay içinde sonuçlandırmayı planladıklarını ifade eden Başkan Çelik, hayata geçirilecek çalışmanın Türkiye’de ses getireceğini kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, demokrasi nöbeti için Cumhuriyet Meydanı’nda sabahladıktan sonra belediyeye geçerek hizmet ve yatırımları takip etti. Başkan Çelik, öğleden önce Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımla ilgili tüm birimleriyle bir toplantı yaptı. Toplantıda Kayseri ve ilçelerindeki toplu taşımayla ilgili tüm detaylar masaya yatırıldı.
HİZMETLER HIZ KESMİYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, toplantıda toplu taşıma ve ulaşımla ilgili kendisine verilen bilgilerden notlar aldı ve bu notların bir kısmını şemalandırdı. Toplantı sonrası yaptığı açıklamada demokrasi nöbeti ve hizmetlerin kesintisiz sürdüğünü belirten Başkan Çelik, "15 Temmuz gecesi hainlerin bir darbe girişimi oldu. Büyükşehir Belediyesi olarak tüm yönetim dinamikleriyle beraber bu olayın en az sıkıntıyla atlatılması için gerekli çalışmaları yaptık. Bu arada belediye içindeki çalışmalarımızda hız kesmeden devam ediyor. Hem kesintisiz olarak nöbete devam ediyoruz, hem de belediyede hizmete devam ediyoruz" dedi.
"ULAŞIMDA SES GETİRECEĞİZ"
Ulaşım ve toplu taşıma ile ilgili yaptıkları çalışmadan bahseden ve bu çalışmanın örneği olmadığını dile getiren Başkan Mustafa Çelik, şöyle devam etti: "Ulaşımla ilgili tüm Türkiye’de ses getirecek ve şu anda benzeri olmayan bir çalışmaya başlamış durumdayız. Bir tarafta kent merkezinde bir tarafta da ilçelerde çalışmalarımız var. İlçelerin tamamını içine alan bir çalışma olacak. Ana gayemiz ulaşamadığımız mahallenin kalmaması, verimliliğin artırılması, kaynakların düzgün kullanılması ve ücret politikasına bir standart getirilmesi. Yapacağımız çalışmalardan gelen yük kısmen belediye bütçemizden karşılanacak. Geniş kapsamlı bir çalışma olacak. Köy köy, mahalle mahalle tüm hatlarda çalışılacak. Planlamayı bitirdikten sonra bir ilçemizi pilot bölge belirleyerek uygulayacağız. Pilot bölge olarak da Tomarza’yı belirledik. Çalışmayı bir ay içinde tamamlayıp Tomarza’da başlatmayı planlıyoruz. Merkezde de çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Burada da bir gövde hat (ana hat) planlayarak en ideal, en optimum taşımayı yapacağız. Mevcut kaynaklarımızla çok daha seri bir yolculuğa geçeceğiz ve konforu artıracağız."
"ŞEHİR MERKEZİ RAHATLAYACAK"
Yapılan çalışmayı şemalandıran ve harita üzerinde detaylandıran Başkan Mustafa Çelik, ilçeden kent merkezine, ilçe içi, köyden ilçeye, köyden ile ve ilçeden ilçeye ulaşım talepleri bulunduğunu belirtti. Kayseri’de çok az sayıda nüfusun bulunduğu 60 civarında yerleşim birimine toplu taşıma yapılamadığını da belirten Başkan Çelik, "Bu çalışmayı yaptığımızda ulaşılamayan mahalle kalmayacak. Bir standart ve kademeli fiyat uygulaması gelecek. Bir taraftan yol konforunu artıracağız bir taraftan da fiyatlarda standardı getireceğiz. Kayseri’de daha önce yapılan bir çalışmaya göre dakikada 6 otobüs meydana giriyor ve trafiği sıkıştırıyor. Biz gövde hat diye bir hat oluşturacağız. Örneğin şehre batıdan giren tüm otobüsler birkaç yolcu ile de olsa şehir merkezine giriyorlar ve trafiği sıkıştırıyorlar. Biz bir aktarma istasyonu oluşturacağız. Batıdan merkeze 50 otobüs giriyorsa bu rakam 10-15 e düşecek. Kent merkezinde bölgeler arasında da bir ring hattı oluşturarak yolcuları ana gövdeye taşıyacağız" dedi.
Expres hatlarla ilgili bir çalışma yaptıklarını da ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, "Örneğin İldem-Beyazşehir’de oturan ve çalışmak için OSB’ye gidenler için expres hat uygulaması yapacağız. Bu hatta belki bir iki durakta otobüs duracak. Bu da yolculuk süresini kısaltacak ve kaliteyi artıracak. Çalışmayı bir ay içinde tamamlayacağız. Bu çalışma tamamlandığında Türkiye’de ses getirecek ve örnek alınacak bir çalışma olacak" diye konuştu.