Kocasinan Belediyesi tarafından 7 milyon Türk Lirası’na mal olan ve günlük 40 ton işleme kapasitesine sahip KAYÇEV Geri dönüşüm Tesisleri düzenlenen törenle açıldı.
Hasanarpa Mahallesi’nde düzenlenen açılış törenine AK Parti Kayseri Milletvekilleri Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, İsmail Tamer ve Sami Dedeoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, açılışı yapılan tesis hakkında bilgiler verdi. ‘Daha çevreci bir Kocasinan’ parolasıyla çalıştıklarını kaydeden Çolakbayrakdar, “Bugün burada belediye şirketlerinden KAYÇEV Çevre Teknolojileri ve Enerji Anonim Şirketi bünyesinde faaliyet gösterecek olan ambalaj atıklarının ayrıştırılması için kurmuş olduğumuz tesisimizin açılış töreni için bir aradayız. Göreve geldiğimde belirlemiş olduğum ‘Daha çevreci bir Kocasinan için çalışıyoruz’ sloganı yolunda hedefe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Modern dünyanın kullanmış olduğu çevreci teknolojileri şehrimize bir bir kazandırmaya devam ediyoruz. Burada faaliyete geçen tesisimiz de bunlardan bir tanesi. Açılışını yapacağımız tesisimiz toplamda 55 bin metrekare açık alan üzerinde bin 600 metrekare kapalı alanda kurulmuştur. Çevreci bir yaklaşım ile kurulan tesisimiz içerisinde 7 bin 500 metrekare alan da yeşillendirilerek adına yakışır bir şekilde hizmete hazır hale gelmiştir. Günlük 40 ton atık işleme kapasitesine sahip olan tesisimizde şuanda tek vardiyada 30 kişi istihdam edilmektedir. Yaklaşık 7 milyon Türk Lirası’na mal olan, Türkiye’de benzerleri arasında örnek gösterilecek son derece modern bir tesis kazandırdığımız inancındayım.” ifadelerini kullandı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, böyle bir açılış töreninin gerçekleştirildiği için duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yerel yöneticiler olarak sadece canlıyı değil dağı, taşı, toprağı, denizi korumanın da görevleri olduğunu vurguladı. Çelik, “KAYÇEV çevreye duyarlılığımızın en önemli göstergelerimizden biri olan en önemli kuruluşlarımızın başında geliyor. Sadece bu günümüzü değil geleceğimizi de olumlu manada etkileyecek olan KAYÇEV’in geri dönüşüm tesisi açılışında bulunmaktan mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Sadece Rabbimizin yarattığı her canlıyı değil dağı, taşı, toprağı denizi de koruyacağız ve kollayacağız. Bunu yapmak yerel yöneticiler olarak bizim boynumuzun borcu. Topraktan geldik, toprağa gideceğiz. Peki de nasıl bir toprak bırakacağız gelecek nesillere? Şurası bir gerçek ki bizler eğer bu dünyayı kirleten unsurları ortadan kaldırmaz ya da azaltmazsak torunlarımızın çöp yığınının üzerinde yaşayacağını bilmemiz gerekiyor. İsraf haramsa israfı önleyen dönüşüm de helal bir iştir. Bir büyük sevaba vesile olan bir açılışta beraberiz.” şeklinde konuştu.
Yıldız: “Yılda 30 milyon ton atık oluşturuyoruz”
Geri dönüşümün günümüzdeki önemine değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, “Birçok hedefi içinde barındıran böyle bir girişimde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Teknoloji geliştikçe, yaptığımız alışverişler arttıkça kişi başına neredeyse 1,2 kilogram civarında atık oluşturuyoruz. 79 milyonla çarptığımızda 30 milyon ton civarında yıllık atık oluşturduğunu görüyoruz. Hayvansal atıklar bunun haricinde. O yüzden bunların hem faydalı gübre haline getirilmesi, hem çevrede sıkıntı oluşturmaması açısından bu tür yapılan tesisler şehrimizi güzelleştiriyor.” ifadelerini kullandı.
“Avrupa’nın her yaptığını doğru sayamayız”
Brüksel’de yerel bir mahkemenin PKK’lı bir terörist için verdiği karara da değinen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Avrupa’dan örnek verdik ama her yaptıklarının doğru olduğunu söyleyemeyiz. Hele hele bugünlerde siyasi, idari konularda. İki tane örnek vereceğim. Brüksel yerel mahkemesi bir PKK’lı için karar aldı. Karar, ‘silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu olarak değerlendirilemez’ diyor. Yani bizim dağlarda, Türkiye’nin birliğine ve beraberliğine, bölünmez bütünlüğüne kast eden bu PKK terör örgütü silahlı mücadelede makul görünüyor. Ama hemen yanı başındaki Fransa’da yalnızca isim benzerliği yapan bir genç ‘DEAŞ 21’ diye kablosuz bir internetin adını koyuyor. Komşusu şikayet ediyor ve şikayetin sonucunda ‘kamuda terörü özendirmek’ suçundan 3 ay hapis cezası veriyorlar. Bizde özendirmenin falan ötesinde. Elinde silahla beraber Ordu’da, Tokat’ta, Doğu ve Güneydoğu’da 15 tane ilde silahlı mücadelede bulunuyorlar ve o terörü de Türkiye’nin her yerine taşıyorlar."
Açılış töreninde konuşan Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş da açılışı yapılan tesisin hayırlı olmasını diledi. Elitaş, gündemde olan başkanlık sisteminde söylendiği gibi eyalet sisteminin olmadığını vurgulayarak, ülkenin birlik ve bütünlüğü için başkanlık sisteminin gelmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yapılan konuşmaların ardından dualarla geri dönüşüm tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından tesis gezildi.