Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, konuştuğu TOBB Genel Kurulu’nda TOBB’u eleştiren ve başkanlık seçimi için ‘Kan dökmeden getiremezsiniz’ diyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi.
Ankara’da katıldığı TOBB Genel Kurulu’nda konuşan ve ‘Başkanlığı kan dökmeden getiremezsiniz’ diyen Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, sürekli demokrasiden bahseden bir kişinin yapmış olduğu açıklamanın talihsiz bir açıklama olduğunu söyleyerek, “Dün Ankara’da Odalar ve Borsalar Birliği’nin 72. Genel Kurulu yapıldı. Biz de delege olan ve diğer arkadaşlarımızla beraber Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulu’na katıldık. Orada hem Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu hem de siyasi parti temsilcilerinin görüşleri, konuşmaları vardı. Rifat Bey çok güzel bir konuşma yaptı. Arkasından Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşma yaptı. Ancak tabi Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapmış olduğu konuşma gerçekten demokrasimiz açısından talihsiz bir konuşma oldu. Konuşması içerisinde hem Türkiye’nin düzlüğe çıkabilmesi, daha iyi konuma gelebilmesi bakımından demokrasinin ön plana çıkarılmasını uzun uzun anlattı. Ama anlattıklarının hiçbirisini kendisi kabul etmemişçesine; eğer Türkiye’de başkanlık sistemine geçilecekse bunun kan dökülmeden olamayacağını ifade ederek tüm demokrasiyle alakalı konuşmalarını sıfıra indirmiş oldu. Çünkü bir insan konuşurken hem demokrasiye olan inancını belirtip arkasından da kandan, sanki darbe çağrısı yapmaktan bahsederse herhangi bir inandırıcılığı olmaz diye düşünüyorum. Dün de tam bu şekilde Kemal Kılıçdaroğlu izledik” ifadelerini kullandı.
İş dünyası olarak huzur içerisinde demokrasinin tam olarak uygulandığı bir ortamda ticaret yapmak istediklerini kaydeden Hiçyılmaz, “Tabi bir iş dünyası temsilcisi olarak siyasi polemiklere girecek değilim. Ancak iş dünyası olarak Türkiye’nin huzur içerisinde demokrasinin tam uygulandığı bir ortam içerisinde iş yapmak isteriz. İşimizi geliştirmek isteriz, istihdam yaratmak isteriz, ihracat yapmak isteriz. Ama bir ana muhalefet partisi liderinin bir taraftan demokrasiyi savunup diğer taraftan da darbecilerin sanki çağırılması gibi ‘Başkanlık seçimi gelecekse kan dökülmeden olmaz’ ifadesi o insanın demokrasiye inanmadığını göstermiş olur. Dolayısıyla bir ana muhalefet partisine yakışmayacak şekilde bir konuşma olduğu kanaatindeyim. Zaten Türkiye’nin de genel probleminin bu olduğu kanaatindeyim. Demokrasinin daha da gelişebilmesi bakımından muhalefetin güçlü olması gerekir. Ancak bir ana muhalefet partisi bu şekilde konuşabiliyorsa muhalefetin Türkiye’de temelsiz olduğunu ve görüşleri bakımından da Türkiye’nin gelişmesinde katkı sağlayacak bir durumda olmadığını göstermiş oldu. Kaldı ki orada Odalar ve Borsalar Birliği başkanı kendisinin siyasi bir rakibi olmamasına rağmen Odalar ve Borsalar Birliği başkanına olur olmaz şeyler söyledi. Halbuki siyasiler kendilerine siyasi rakip bulup ona göre konuşmalarını yapmaları gerekir. Aksi halde her şey birbirine karışmış olur. Bu şekilde olması bence doğru olmadı. Orada iş dünyasına hitap etmek, iş dünyasının sıkıntılarından; problemlerinden bahsetmek esas olmasına rağmen evet Anayasa’da bizim için gerekli, Anayasa’nın hangi kurallar çerçevesinde yapılması gerektiği hususu da çok önemli. Ama Türkiye’de başkanlık sistemini isteyenleri siz ne yapacaksınız? Onlara ceza mı vereceksiniz? Başkanlık sistemini savunan insanları, siyasileri herhangi bir kampa alıp orada ceza mı vereceksiniz? Orada kan mı dökeceksiniz?” dedi.
Hiçyılmaz ayrıca, bu tür şeyleri konuşmak demokrat olduğunu iddia eden bir parti liderine yakışmadığını da sözlerine ekledi.