Her hafta uzman arkeologlar eşliğinde çeşitli ikramlarla gerçekleşen kültür turuna katılanlar, 4 bin yıl önce yaşamış kral, kraliçe, vezir ve tüccarı o döneme ait kıyafetleriyle karşılarında buluyor.

Kültepe'deki kazılarda ortaya çıkarılan çivi yazı kil tabletlerde yer alan bilgilerden yola çıkılarak senaryosu oluşturulan tiyatro oyununda, Asur ticaret hayatı konu ediliyor.

Tabletlerden, saraya mal satmak için geldiği anlaşılan tüccar Ennum Aşur'un, dönemin kralı Varşama ve karısı arasında geçen diyaloglar, Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencileri tarafından izleyicilere aktarılıyor.

Anadolu'ya mal satmak isteyen tüccarlarda öncelikle Kültepe'de bulunan Bit Karim'e (ticaret odası) üye olma şartı arandığı, o dönemde bir çok ürünün ham maddesinin bu bölgede işlendikten sonra Kültepe'deki gümrükten geçirilip satışı sunulduğu, çok güçlü bir sigorta, kredi ve avans sistemi olduğu tiyatral olarak izleyicilere anlatılıyor.

Günümüzden binlerce yıl önce Anadolu topraklarındaki ticaret hayatına canlı şahitlik eden misafirler, hem eğleniyor hem de bilgi sahibi oluyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan, Kültepe'nin, Anadolu insanının yazı ile tanıştığı ilk yer olduğuna vurgu yaparak, "Asur ve Hititler döneminde önemli merkez olan Kültepe Kaniş Karumu, halkımızın bilmesi ve görüp gezmesi için belediye olarak ücretsiz kültür turları düzenliyoruz. 'Tarihe Yolculuk' adı altında her hafta sonu gerçekleştirdiğimiz etkinlik, arkeolojik sunumlar, geziler ve ikramlarla eğlenceli hale getiriliyor. Ayrıca 4 bin yıl öncesinin ticaret hayatının o döneme ait kostümler ve aksesuarlarla canlandırılması, katılanları adeta o döneme götürüyor" diye konuştu.

- "Etkinliğin dünyada örneği yok"

Kültepe kazı başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu da Kayseri Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği çalışmaların dünyada bir örneğinin olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Dünyada hiçbir ören yerinde, hiçbir kazı alanında böyle bir çalışma görmeniz mümkün değil. İnsanların, Kayseri'nin en önemli tarihi miraslarından biri olan Kültepe Kaniş Karumu'nu görmesi ve buranın tanıtılması amacıyla düzenlenen bu turları çok önemli buluyorum. Böylesine anlamlı bir çalışma yapan Büyükşehir Belediyesine ve sayın başkanımız Mehmet Özhaseki'ye teşekkür etmemiz gerekiyor. Zira 2007 yılından itibaren bu tür çalışmalara ağırlık verildi ve Kültepe'nin adı duyulmaya başladı. Bu sayede burasının tanıtımı ve insanlarda kültür birikimi sağlaması açısından önemli gelişmelere kapı aralandı. Dikkat çeken, ilgi gören bir etkinlik olduğunu düşünüyorum."