Büyükşehir Belediyesi Eğitim Faaliyetleri (BEF) Genel Koordinatörü Refik Tuzcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının ruhuna uygun hem manevi hem kültürel etkinliklerin gerçekleştirilebildiği bir sokak oluşturduklarını söyledi.

Mimarsinan Parkı'ndaki Ramazan Sokağı'nda Osmanlı dönemine ait gelenekleri yeniden canlandırmaya çalıştıklarını ve insanların iftardan sonra aileleriyle hoş vakit geçirebilecekleri ortam sağlamaya çalıştıklarını anlatan Tuzcuoğlu, şunları kaydetti:

"Ramazan sokağında Kur'an-ı Kerim ziyafetleri, sohbetler, söyleşiler, tasavvuf musikisi konserleri, ilahi ve şiir dinletileri, semazen gösterileri, Hacivat-Karagöz oyunu, stand up gösterisi, çocuklara yönelik eğitici ve eğlendirici hikayeler, çocuk tiyatrosu gibi faaliyetlere yer veriyoruz. Ayrıca sokakta kitapçılar ve yayınevlerine yer verdik. Burada önemli yazarların imza günleri olacak. Geleneksel kıyafetler giyen çalışanlarımız sokakta Osmanlı dönemine ait şerbet, macun gibi yiyecek ve içecekleri vatandaşların beğenisine sunuyor ve çok büyük ilgi görüyor. Yine Osmanlı çadırımızı ziyaret eden vatandaşlarımız aileleriyle dinlenip, çay içip, hoş sohbetler yapabiliyor. Sokakta dolaşan Hacivat-Karagöz kostümü giyen ekibimiz ve dev tahta bacak da çocukların ilgisini çekiyor. Çocuklar fotoğraf çektirmek için adeta birbiriyle yarışıyor."

Düzenledikleri etkinliklerde manevi ve kültürel etkinliklere ağırlık verdiklerini, bu durumun da vatandaşların beğenisini kazandığını belirten Tuzcuoğlu, sokağın her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilmesi ve gelenlerin memnun ayrılmasından mutlu olduklarını vurguladı.

Sokakta, tiyatro oyunlarıyla çocukların da ramazanı anlamasına katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Tuzcuoğlu, "Çocuklarımız daha neşeli ortamlar istiyor. Keyif almak istiyor. Çocuklarımızın da dünyasını ramazana indirgememiz gerekiyor. Onun için çocuklarımızın hoşuna gidecek bir takım aktiviteleri buraya monte ettik. Çocuklar, her yaş grubundan insanlar, cıvıl cıvıl ramazan neşesini Ramazan Sokağı'nda yaşayabiliyor" ifadelerini kullandı.

Tuzcuoğlu, sokakta dini kitapların satıldığı stantların yanı sıra hat sanatıyla ilgilenenlerin de bulunduğunu, bunların da vatandaşların ilgi odağı haline geldiğini kaydetti.

Sokak etkinlikleriyle, unutulan gelenekleri yeniden canlandırmayı amaçladıklarını vurgulayan Tuzcuoğlu, "Zamanla unutulmuş adetlerimiz, yiyecek-içeceklerimiz, manevi hazlarımız var. Onları yeniden kazandırmak, neşesiyle, heyecanıyla, tebessümüyle, hüznüyle bir ramazan yaşatmak adına birçok etkinliği bu sokakta bir araya getirdik. Bundan sonraki yıllarda da geleneksel hale getireceğiz ve daha da geliştireceğiz" dedi.