Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Göktaş, güneşin zararlı etkilerinden kullanmanın yolunun, kaliteli ve doğru güneş gözlüğü kullanmaktan geçtiğini söyledi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Göktaş, ısınan havaların insan psikolojisini düzeltse de güneşin görülmeyen ışın kısmında yer alan ultraviyole ışınlarının göz üzerinde yan etkilere neden olduğunu belirtti. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın katarakta neden olduğunun altını çizen Doç. Dr. Göktaş, “Yaz aylarına giriyoruz. Güneşli günler başlıyor. Güneş her ne kadar durumumuzu, psikolojimizi düzeltse de bazen zararlı etkileri de olabiliyor. Güneşin görülemeyen ışın kısmında yer alan ultraviyole ışınları göz üzerinde bazı kanıtlanmış yan etkilere neden olabiliyor. Bunlar gözün konjonktiva dediğimiz ince zar tabakasında pterjium dediğimiz göz etlerine neden olabiliyor. Gözün saydam tabakası olan kornea tabakasında hücre kayıplarına ve ani günlük görme bulanıklıklarına neden olabiliyor. Göz ağrılarına neden olabiliyor. Uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalmak katarakta neden olabiliyor. Göz arkasında görme merkezinde makula dediğimiz makula dejenerasyonu gibi hastalıklara neden olabiliyor. Dolayısıyla gözde bu kadar olumsuz etkiye neden olabilen güneşin ultraviyole ışınlarından korunmamız gerekiyor. Güneşte 3 farklı ultraviyole ışın tipi var ve bunların enerjileri de birbirlerinden farklı. Bunlara ultraviyole A, B ve C diyoruz. Ultraviyole C ozon tabakası tarafından tamamen emiliyor ve dolayısıyla dünyaya pek ulaşmıyor. Ancak ultraviyole B ve özellikle de A ozon tabakasından geçip dünyaya ulaşıyor ve gözlerimize zarar verebiliyor.” diye konuştu.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmanın en önemli yolunun kaliteli güneş gözlüğü kullanmak olduğunu vurgulayan Acıbadem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Göktaş, “Bu nedenle zararlı etkilerden korunmak için en önemli yol iyi ve kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmaktır. Güneş gölüğü alırken özellikle içeriğini okuduğumuz zaman ultraviyole ışınlarını ne kadar bloke ettiği, göze gelmesini ne kadar engellediği o içeriklerde yazıyor. Bunlar da en az yüzde 99’luk bir bloke edici etkinin olması gerekir. Tabi çok fazlası da görmemizi etkileyebilir. Belli düzeyde görmeyi sağlayacak ışının göze girmesine de izin vermesi lazım. Bunun da yüzde 75’lerin üzerinde olması gerekir. Hem ultraviyole A hem de ultraviyole B’yi bloke eden güneş gözlükleri yaz aylarında mutlaka kullanılmalıdır. Bu gözlükleri alırken mutlaka kayıtlı ve bilinen markaları kullanmak gerekir. Sokaklardan alınan güneş gözlükleri ultraviyole ışınları bloke edici etkileri yoktur. Dolayısıyla faydadan çok göze zarar veriyor. Hiçbir şekilde doğrudan güneşe maruz kalmamız gerekir. Güneş gözlüğü olsun veya olmasın güneşe direk bakmaktan kaçınmamız gerekir. Direk güneşe bakmak güneşin yansıyan ışıklarından daha fazla göz üzerinde olumsuz etki oluşturur. Biz güneş tutulmaları zamanında çok ciddi güneş retina dokusunda yanıklara sebep olan problemleri görebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.