Erkeklerde idrar torbasının çıkısını saran ve salgı bezi görevini yapan prostatın aslında bir savunma mekanizması olduğunu belirten Op. Dr. Lütfi Sağlık, prostatın sonradan oluşan bir durum olduğu algısının yanlış olduğuna dikkat çekti. Vücutta doğuştan var olan prostatın 40’lı yaşlardan sonra sorun haline gelebileceğini ifade eden Op. Dr. Lütfi Sağlık, “Prostat büyümesi erkeklik hormonu ve kişinin yaşlanması ile ilgilidir. Büyüme nedeniyle zamanla mesanenin düzenli çalışması engellenir ve idrar yapma zorlaşır.Prostat büyümesi sorunu ile karşılaşan hastalar genellikle sık tuvalete gider. Bu hastalarda idrar yapmaya başlamada duraksama, sık idrara gitme, çatallı işeme ve sonuç olarak idrar yaptıktan sonra tam olarak mesanenin boşalmama hissi ortaya çıkar.Prostat mekanizmasında ortaya çıkan bu tablo böbrek sağlığını olumsuz etkileyerek, organın kaybına dahi yol açabilir. Bu nedenle prostat büyümelerinin vakit kaybedilmeden kontrol altına alınması önemlidir.” diye konuştu.
BÜYÜMENİN TÜRÜ ÖNEMLİ
Prostat büyümesinin iyi huylu ve ‘prostat kanseri’ olarak adlandırılan kötü huylu olmak üzere iki türlü seyredebileceğini kaydeden Op. Dr. Lütfi Sağlık, prostat büyümesi sorunu yaşayanlara şu önerilerde bulundu:
“İyi huylu prostat büyümesinde hastanın durumuna göre yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalı vegeceleri az miktarda sıvı alması sağlanmalıdır. İlaç tedavisi veya cerrahi tedaviye karar verilir. Cerrahi tedavi, hastadan hastaya değişiklik gösterir.Cerrahi, açık ya da endoskopik yani kapalı yöntemle olabilir. Prostat kanserinde ise erken evrelerde yapılan cerrahi tedaviyle hastalıktan kurtulmak mümkündür. İlerlemiş prostat kanserinde ise ancak hastalığın ilerlemesi durdurulmaya çalışılır ve esas olan yaşam konforunu arttırmaktır.”
AMELİYAT BAŞARILI İSE HASTA SORUN YAŞAMAZ
Prostat ameliyatlarının başarılı geçmesi sonucunda hastada idrar sorunun çözüleceğinin ve cinsel işlev bozukluğu olmayacağının altını çizen Op. Dr. Lütfi Sağlık, “Prostat ameliyatları, büyüyen kısmı açık ya da kapalı yöntemle çıkartılması şeklinde yapılmaktadır. Yapılan ameliyatlar sonrasında hastalar genelde, prostatın işlevini kaybettiğini ya da cinsel fonksiyonun bozulacağı kaygısını taşır. Başarılı bir operasyon sonrasında hastanın idrarla ilgili sorunları çözülür ve cinsel işlev bozukluğu görülmez. Ancak günümüzde yapılan tüm ameliyatlarda belirli oranda komplikasyon ortaya çıkmaktadır. Bu komplikasyonlar arasında; meninin geri kaçması, idrar kanalında darlık oluşması, ereksiyon kalitesinde zayıflama gibi olumsuzluklar sayılabilir. Her erkek 50 yaşından sonra en az bir defa prostat muayenesi olmalı ve böylece prostat kanseri gibi ciddi bir hastalık için tarama testi kesinlikle yaptırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.