Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Halıcı ile 5 kişilik bir ekibin yürüttüğü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenen "Türkiye'nin Caloplaca Likenleri" isimli proje çalışması kapsamında Denizli'de daha önce uluslarası literatürde olmayan bir mantar türü keşfedildi.

Bilim adamları keşfedilen bu mantara Denizli'de görev yaptığı süre boyunca çok sevilen ve "Süper Vali" olarak da bilinen Recep Yazıcıoğlu'nun adını verdi.

Doç. Dr. Halıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Caloplaca Likenleri" projesi kapsamında Edirne'den Kars'a 81 ili 4 sefer dolaştıklarını söyledi. 

Yapılan arazi çalışmaları sonucunda 700 farklı yerde 5 bin civarında tür örneği topladıklarını, bunları laboratuvar ortamında incelediklerini belirten Halıcı, şunları kaydetti:

"Denizli ve bölgesinden bulduğumuz mantarlardan birisinin mikroskopik çalışmalar sonucunda dünyada bir eşinin daha olmadığını ve literatürde tanımlanmadığını tespit ettik. Biz de bu türe Denizli ile özdeşleşmiş ve Denizliler başta olmak üzere Türk halkı tarafından çok sevilen rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu'nun ismini vermeyi uygun gördük. Keşfettiğimiz organizmaya 'Phoma Recepii' adını verdik. Amerika'daki bir dergide yayınlanan makalemizle birlikte bu isim uluslararası literatüre girmiş oldu. Yazıcıoğlu'nun adı bundan sonra doğada yaşayacak."

Phoma'nın büyük bir mantar cinsi olduğunu ve yüzlerce türü bulunduğunu, "Phoma Recepii" ismini verdikleri mantarın da bu türler içerisinde yerini aldığını ifade eden Halıcı, kozmopolit bir yayılışa sahip bu türün Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede caloplaca cinsi likenin üzerinde yaşadığını vurguladı. 

- Türkiye liken cenneti

Dünya'da 20 bine yakın liken türü olduğunu ve bunlardan bin 200'ünün Türkiye'de yaşadığının bilindiğini dile getiren Halıcı, "Likenler çok zor koşullarda yaşayabiliyor. Örneğin 3 bin 200 rakımdan sonra yaşayan canlı türü azalırken likenlerin baskın şekilde arttığını görebiliyoruz. Yaptığımız çalışmayla Türkiye'deki mantarlaşmış liken türünün en az 2 bin olduğunu tahmin ediyoruz. Avrupa'da bu çalışmalar uzun yıllar önce başlamasına rağmen Türkiye'deki çalışmalar 1990'lı yıllara dayanıyor. O nedenle bilinmeyen çok daha fazla liken türü olduğunu düşünüyoruz. Türkiye liken cenneti diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

- Hava kirliliğinin canlılar üzerine etkisi incelenebiliyor

Likenler sayesinde hava kirliliğinin canlılar üzerine etkisinin çok rahat bir şekilde izlenebildiğini ve gerekli tedbirleri anında alma imkanını olduğunu anlatan Halıcı, "Likenler, hava kirliliğine karşı çok duyarlı organizmalar. Hava kirliliği arttıkça ilk ortadan kaybolan organizmalar likenlerdir. Dolayısıyla hava kirliliğinin canlılar üzerine etkisini izleyebilmek için likenlerin yayılışını çok iyi takip etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

-Recep Yazıcıoğlu

1948'de Trabzon'da doğan Recep Yazıcıoğlu, yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 1971 ile 1984 yılları arasında sırasıyla Kalkandere, Bahçe, Hamur, Ayvacık, Kırıkhan, Alaca, Akçakoca ilçelerinde kaymakamlık yaptı. 

Yazıcıoğlu, 1984 yılında Tokat, 1989'da Aydın, 1991'de Erzincan valiliklerine atandı. Bir süre merkez valisi olarak da görev yapan Yazıcıoğlu, son olarak Denizli Valisiyken 2 Eylül 2003'de Eskişehir-Ankara yolunda trafik kazası geçirdi. Ağır yaralanan Yazıcıoğlu, 8 Eylül 2003'de vefat etti.