Kayseri'de Melikgazi İlçesi Erenköy Mahallesi'ndeki Haymana Cami'nde, 4 yıldır sıcak havada kılınan teravih namazı sonrasında cemaate serinlemeleri için dondurma, soda, meyve suyu ve soğuk su ikram ediliyor.

Haymana Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Muhsin İlyas Subaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir milyon 800 bin metrekarelik alanıyla Kayseri'nin en büyük mahallesi olan Erenköy Mahallesi'nde hayırseverler tarafından yaptırılan 800 kişi kapasiteli camide, yine hayırseverlerin katkılarıyla cemaate çeşitli ikramlarda bulunduklarını söyledi.

Haymana Bağları'nın yazlık alan olması nedeniyle kentin 200 ayrı mahallesinden insanların bağ evlerine geldiğini ve teravih namazlarını Ramazan ayı boyunca Haymana Cami'nde kıldığını belirten Subaşı, şunları kaydetti:

"Farklı kültürleri, farklı gelenekleri, farklı eğilimleri olan insanlar burada bir araya geliyor. O nedenle de bu caminin farklı bir yönü var. Bu özelliğe ikramlarla renk katalım istedik. Yaz dönemi insanlar orucu biraz zor tutuyor. Teravih namazını da yine sıcakta kılmak zorunda kalıyorlar. Her ne kadar klimayla serinletilmeye çalışılsa da camiler yoğunluk nedeniyle aşırı derecede sıcak oluyor ve insanlar bunalabiliyor. Onları serinletmek ve teravih namazına sonraki günlerde de devam etmelerini teşvik etmek amacıyla hayırseverlerin de desteğiyle dondurma, soda, meyve suyu ve soğuk su gibi ikramlarda bulunuyoruz. Cemaatimize ikramlarımız 4 yıldır devam ediyor.  Özellikle çocuklar, dondurma alabilmek için annesini babasını zorlayarak teravih namazına getirebiliyor. Her gün yaklaşık 750-800 kişiye ikramda bulunuyoruz"

- İkramlar cemaatin sayısını artırıyor

Camilerin kolektif şuurun biraz daha üst seviyede algılanması ve yaşanması gereken alanlar olduğuna dikkati çeken Subaşı, camilerin sadece ibadet alanı olmadığını söyledi.

Hazreti Peygamber zamanında camilerin çok farklı amaçlar için kullanıldığını, ibadet, sohbet, mülakat saatleri olduğunu belirten Subaşı, dernek olarak Haymana Cami'nde de buna benzer bir uygulamayı hayata geçirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Ramazan ayı boyunca her teravih namazı sonrası yapılan ikramların cami cemaatini de artırdığını ifade eden Subaşı, "İkramlar hayırseverlerimiz tarafından karşılanıyor. Cami cemaatimizden de 'Ben de ikramda bulunmak istiyorum' diyenler oluyor. O günün ikramını isteyen kişi karşılıyor. İlerleyen günlerde ikramların çeşitleri de cemaatin sayısı da artıyor. Bazı günler dondurma ve sodanın yanında baklava, ayran lokum da olabiliyor" diye konuştu.

Cami cemaatinden Muzaffer Durmuş da ikramlardan çok memnun olduklarını belirterek, namaz sonrasında serinleyip evlerine rahat bir şekilde gidebildiklerini söyledi. Haymana Cami'nin ikramlarıyla birlikte sosyal yönden birleştirici bir unsur olduğuna değinen Durmuş, "Mahallemizde cami yapıldıktan sonra birbirini tanımayan komşu kalmadı. Camiye gidip geldikçe dostluklar, arkadaşlıklar kuvvetlendi. İnsanlar neredeyse birbirinin bahçesinde  yardımlaşarak çalışmaya başladı. İkramlar da bu dostluğu daha da pekiştirdi" şeklinde konuştu.