Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Bilişim Derneği tarafından da desteklenen "Kızımız Pek Hacker" yarışmalarının amacının, siber güvenlik konusunda farkındalık yaratmak ve katılımcıların yarışma sırasında yaptıkları araştırmalarla öğrenmelerini sağlamak olduğunu söyledi.  

İlkini 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla geçen ay düzenledikleri siber güvenlik yarışmasının ikincisini 4 Nisan Cumartesi günü gerçekleştireceklerini ifade eden Başaran, şöyle devam etti:

"Yarışmasının ikincisini Python yazılım dili ile ilgili yapacağız. Bir önceki yarışmada olduğu gibi bu yarışmaya katılmak için de yazılım ve siber güvenlik konusunda önceden bilgi sahibi olmaya ihtiyaç yok. Sorular çok basit ve cevaplar internet üzerinde basit aramalar yapılarak bulunabilmektedir. Yarışmaya katılmak için sadece arama motoru kullanabilecek düzeyde bilgiye ihtiyaç var. Yarışmanın amacı, katılımcıların soruların yanıtlarını ararken öğrenmelerini sağlamaktır. Bu nedenle öncesinde herhangi bir programlama veya yazılım bilgisine de ihtiyaç yoktur. Sınav çoktan seçmeli 30 sorudan oluşmakta ve 2 saat sürmektedir."

Başaran, bu ayki "Kızımız Pek Hacker" yarışmasının amacının, dünya genelinde, özellikle siber güvenlik uzmanları tarafından tercih edilen Python programlama dilinin temel özelliklerinin tanıtılması, hackerların bu yazılım dilini nasıl kullandıklarının anlaşılması, virüs, truva atı gibi zararlı yazılımların çalışma mantıklarının ortaya konulması, güvenlik zafiyetlerinin ortaya çıkma nedenlerinin belirlenmesi olduğunu vurgulayarak, yarışmaya katılanlar, soruları cevaplamak için yapacakları araştırma sırasında, yazılım güvenliği, siber güvenlik ve internet protokolü ile iletişim konularında temel düzeyde bilgi toplayacağını anlattı. 

Alper Başaran, ilk 5 yarışmacıya kitap, yaz aylarında düzenlenecek “siber güvenlik ve hacking” eğitimine ücretsiz katılım hakkı, yüzde 80 ve üzeri puan alan tüm katılımcılara ise dijital ortamda başarı sertifikası verileceğini kaydetti.