Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veterinerlik Fakültesi’nde eğitime başlayan 73 öğrenci düzenlenen törenle önlüklerini giydi.
ERÜ Sabancı Kültür Sitesi’nde Türkiye’de Bilimsel Veteriner Hekimliği Eğitiminin başlangıcının 174. yıldönümü ve Önlük Giyme Töreni düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş yaptı. 15 Temmuz darbe girişimini kınayarak sözlerine başlayan Keleş, “Biz eğitim kuruluşları olarak daha iyi bir eğitim nasıl verebiliriz, daha iyi bireyler nasıl yetiştirebiliriz, çağdaş uygarlık seviyesinin de üstüne nasıl çıkabilirizin içerisindeyiz. Eğer başarılı ve güçlü olursak iç ve dış mihraklar bu tür eylemlere cüret dahi edemezler” diye konuştu. Dekan Prof. Dr. İhsan Keleş, veteriner hekimliğin istenilen düzeyde olmadığını ifade ederek, “Biz bugün modern manada veteriner hekimliği eğitiminin 174. yılını kutluyoruz. Esasında bu meslek yüzyıllardan hatta bin yıllardan beri bu millet tarafından bilinmektedir. Tarihimiz bunun şahididir. Ancak maalesef bu konuda bu kadar köklü geçmişe sahip olmamıza rağmen ülkemizde veteriner hekimliği bilimi arzu edilen seviyeye hala ulaşamamıştır. Ülkemizde haddinden fazla veterinerlik fakültesi olmasına karşın maalesef birçok fakültemizde batılı manada eğitim ve öğretim verilememektedir” diye konuştu. Ayrıca Dekan Keleş, konuşmasında ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven’den 2017 yılı bütçesinde fakülteleri için de ödenek ayrılmasını istedi.
Programda konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven hayvan sağlığı ile insan sağlığı çalışmalarını birbirinden ayrılmasının mümkün olmayacağını söyleyerek, “Veterinerlik başlamamış ve bugünlere gelmemiş olsaydı, insan sağlığı için de büyük bir tehlike olacağı aşikardır. Hayvan hastalıkları sadece hayvanlarda görülen hastalıklar değil, bir kısmı insanlardan hayvanlara geçebilen ortak hastalıklar. Bir kısmı da başka canlıları etkileyebilecek hastalıklar. Yine veteriner hekimliğin çalışmaları sonucunda insanlarda da görülebilen hastalıkların birçoğunun kontrol altına alındığını görüyoruz. Şarbon, kuduz bunlardan bazıları. O dönemlerde hayvanlarda görülen bu hastalıklar insanlarda da toplu ölümlere neden oluyordu. Bazı ilaçların arkasında da veteriner hekimliğin çalışmaları var. Dolayısıyla veteriner hekimliğin çalışmalarının insan sağlığı çalışmalarından ayırmak mümkün değil” ifadelerini kullandı. Rektör Güven, Fakülte Dekanı Keleş’in isteğini uygun dönemde gündeme alacaklarını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Rektör Güven ve üniversite idarecileri, veterinerlik fakültesinde eğitimlerine başlayan 73 öğrenciye önlüklerini giydirdi.