Bir kıtadan diğerine elden ele dolaşan olimpiyaat ateşi yolculuğu sırasında uçakta nasıl taşınır?

A. Kül halinde
B. Yanartaş olarak
C. Söndürülerek
D. Fener içinde

Cevap: Fener içinde

Olimpiyat ateşini nasıl canlı tutuyorlar?

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'a da uğrayan Olimpiyat meşalesi, Olimpiyat ruhunu ifade eden bir sembol. 130 gün içinde 137.000 km yol yaparak 21 ülkede toplam 135 şehir gezmesi planlanan bu meşale nasıl oluyor da her zaman, hatta uçakta bile hep yanar vaziyette tutuluyor?


Eski Yunandaki Olimpiyat geleneklerinin sürdürülmesinin bir gereği olarak da bu ateşin olimpiyat oyunlarının kapanışına dek (yani Ağustos ayında Beijing'te yapılacak kapanış seremonisine dek) bu ateşin canlı tutulması gerekli.

Atletlerin meşaleyi taşımasını televizyonlardan izledik. Ama yolculuğunun 'televizyon kameralarına yansımayan' bölümünde meşaleye ne oluyor?

Yaklaşık 10 kişiden oluşan "ateş bekçileri" ekibi, Yunanistan'ın Olimpia antik kentinde güneşin ilk ışınlarıyla birlikte tutuşturulan meşalenin koruyuculuğunu üstleniyorlar. 24 saat aralıksız devam eden bir nöbet bu.

Propanla doldurulan meşale, uğradığı şehirlerde gün boyunca atletler tarafından taşınıyor. Ancak aynı kaynaktan ateşlenen ve gün boyunca alevi canlı tutulan başka fenerler de var ki, geceleri veya uçak yolculuğu sırasında meşale söndürüldüğünde bu fenerlerin alevi yanmaya devam ediyor.

Uçak yolculukları sırasında açık ateş bulundurmak yasak. O nedenle uçaktayken alev 'kapalı fenerlerde' tutuluyor ki bunların çalışma prensibi madenci lambalarıyla aynı. Meşale, destek fenerleri, bekçiler ekibi ve diğer güvenlik elemanları Air China tarafından bu amaçla tahsis edilmiş ve Olimpiyat işareti taşıyan uçakta seyahat ediyorlar.