Diğer böreklerden farklı olarak iç harcına kaymak eklenen börek çeşidi hangisidir?

Kaymaklı,Peynirli Boşnak Böreği

Tarif Defteri'ne Ekle
Haftaiçi evde detaylı kahvaltı yapma imkanımız olmadığından,daha doğrusu imkan oluşturulmadığından, haftasonları  biraz emek verip, farklı şeyler hazırlamak hoşuma gidiyor.
Artık hamur açmak gözümde büyümekten öte, zevkle yaptığım şeylerden biri haline geldi.
Hobilerim top 10’da zirveyi zorluyor desem başım ağrımaz.:)
Hamur yoğurmak üzerimdeki negatif enerjiyi alıyor sanki,yoğurdukça ben hafifliyorum, ellerim,kollarım yoruldukça ruhum dinleniyor şaka gibi!
Bir de hamur güzel açılan bir kıvamdaysa değmeyin keyfime!
Herşeyde olduğu gibi yemek yapmakta da, eğer sonucu güzel olmuşsa, mutluluk veriyor.
Yok eğer hüsransa karşına çıkan,işte o zaman,emeğine de,vaktine de, hayaline de yazık oluyor..
Ki bunu hiç kimse istemez.
Bunun için,sık sık mutfakta pratik yapmak,arayı soğutmamak gerektiği kanısına vardım ben.
Ne kadar çok yemek yaparsan,her yeni tarifte o kadar başarılı oluyorsun.Veya bende böyle oluyor.
Ne zaman ki durdun durdun,sonra birden coşup mutfağa koştun, işte o zaman mükemmel sonuç ihtimali azalıyor.
Şükür ki sıfırlanmıyor.:)
Bundan sebep,mutfağı seviyorsan,maksimum başarı bekliyorsan mutfaktan, aranı sıcak tutacaksın ki,o da sana karşı sıcacık olsun.
Kış soğuklarına inat, sıcacık mutfaklarda, sevgiyle yoğrulmuş yemekler hazırlayıp,en güzel sonuçları almak dileğiyle..

boşnak böreği,peynirli börek çeşitleri,el açma börek tarifleri,kolay börekler
Geçtiğimiz haftalar, sanıyorum hayatımda mutfakla aramın en samimi olduğu zamanlardı..
Fırından böreğin,çöreğin birini çıkartıp,diğerini koyduğum zamanlar yoğunluktaydı..
Diyorum ya,yaptıkça elin alışıyor,alıştıkça kolay geliyor.
Normal şartlarda gözüne pek zorlu gözüken reçeteler,o hengamede gözüne gözükmüyor bile!
Bir de bakmışsın,önünde tarif listesi hamuru yoğurmaya başlamışsın bile.:)
Benim boşnak böreğini yapışım,tam da böyle bir güne denk geldi.
Uzun uzun zamandır hep görüyordum Oktay Usta’nın kitabında ve erteliyordum bir sonraya..
Geçen pazar, misafir gelecek olmasını da bahane edip, attım mutfağa kendimi.
Kurabiye,pastayı hazır edip koyduktan sonra, bir de baktım boşnak böreğinin hamurunu hazırlamaya başlamışım.:)
İsminden dolayı,yani yöresel bir börek olduğu için hep zor olacağına dair bir düşünce vardı aklımda.
Yine yanılmışım.
Hem hamurunu hazırlaması hem de sonrası gayet pratikmiş.
Hamurun arasına sürülen kaymağın böreğe verdiği lezzeti anlatmam pek mümkün gözükmüyor.
Deneyip,tatman lazım..
 
kaymaklı börek,peynirli börekler,börek tarifleri,kolay börek çeşitleri
KAYMAKLI PEYNİRLİ  BOŞNAK BÖREĞİ
Malzemeler:

4,5 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
250 gr. Kaymak
2 yemek kaşığı Tereyağ
250 gr. Beyaz peynir
Hazırlanması:

Karıştırma kabına unu alıp,üzerine  tuzu serpiştiriyoruz.
Ilık suyu ilave ederek  kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar  yoğuruyoruz.
Hazırladığımız hamuru  tezgahın üzerine alıp  4-5 dk. yoğuruyoruz.
Üzerine nemli bir bez örtüp 5 dk. dinlendiriyoruz.
Hamuru 4 bezeye bölüp her bezeyi yuvarlak tepsi büyüklüğünde açıyoruz.
Her bezenin arasını  tereyağ ile yağlayıp üst üste koyup merdane ile yeniden açıyoruz.
Açtığımız hamuru  6 parçaya bölerek, elimizle çekiştirerek  böreği pişireceğimiz tepsi büyüklüğüne getiriyoruz.
İyice yağladığımız tepsinin altına büyüttüğümüz yufkayı serip,üzerine kaymak sürüp 2 adet yufka daha koyup arasına kaymak ve beyaz peynir yerleştirip,kalan üç parçayı da aralarına kaymak sürerek üst üstüne seriyoruz.
En üzerine de  kaymak ve tereyağ sürüp önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet şifa olsun..