Dünyanın kayıtlı en eski şirketi olan ve 578 yılında kurulan Kongo Gumi hangi alanda faaliyet göstermiştir?

1428 yıllık şirket neden battı?

Bilinen kayıtlara göre Japon Kongo Gumi Dünyanın en eski şirketiydi.

Budist tapınakları inşa etmek üzere 578 yılında kurulan şirket 1428 yıl yaşadıktan sonra “Bu kadar değişim yeter” dercesine 2006 yılında faaliyetlerine son vermiş.

Şirket, 1428 yıl boyunca dünya tarihinin neredeyse en önemli bölümlerine tanıklık etmiş. Tarihi şöyle bir gözünüzün önünden geçirirseniz sanırım şirketin nelere tanıklık ettiği konusu sizin için daha anlamlı bir hâl alacaktır. Kolay değil savaşlar, barışlar, icatlar, buluşlar, dönüşümler derken bu kadar uzun süre yaşamak.

40 kuşak aile bireyleri tarafından yönetilen ve 2000li yılların başında finansal sıkıntıya giren şirket başka bir şirkete satılsa da finansal problemlerin aşılamaması nedeni ile 2006 yılında kapanışa geçmiş.

Bunlar şirket hakkındaki bilgiler. Bunları okuyunca içimden “Keşke şirket sembolik bile olsa devam edebilseydi.” demek geçti.

Ülkeyi tapınaklar ile donatan şirketin yaptığı her tapınak ziyaretçi akınına uğradıkça yenilerine ihtiyaç duyulmaya başlanmış ve domino etkisiyle her iş onu biraz daha büyütmüş. Böylece bir marka haline gelen şirket istikrarlı bir büyüme trendi içinde sektörün en ünlü ustalarını yetiştirmeye başlayarak bir nam salmış.

Yapılan her bir tapınağın bir öncekine göre daha iyi bir ustalığın eseri olması bana günümüzde geçerli olan inovasyon fırtınasını hatırlatıyor. Aile içindeki güçlü bağlar ve aile şirketi yapılanması ile şirket kurumsal şartları da yerine getirmiş. Savaş dönemlerinin sektörü sıkıntıya soktuğu zamanlarda ise farklı konularda da faaliyet göstererek esnek bir yapıda yaşamını sürdürmüş.

Buraya kadar baktığımızda bir şirket için olması gereken şartlar sağlanmış gibi görünüyor.

Gün gelmiş Japon halkının tapınak ziyaretleri azalmaya başlamış ve yeni yapılan tapınaklara olan ilgi eskiye kıyasla azalmış. Bir yandan da yeni inşaat teknolojileri ile artık gökdelenler dahi kolaylıkla inşa edilebilir hale gelmiş. Elektronik sanayiinde gelişmeler, internetin yaygınlaşması gibi değişimler ile büyüyen yeni kuşaklar tapınaklara çok fazla gitmez olmuş.

Hızlı değişimi göremeyerek kendini yenilemeyen şirket giderek kan kaybetmeye başlamış ve geri dönülmez bir yola girerek, bu sürecin sonunda kapanmış.

Bu arada belirteyim; Japon şirketin rekorunu kırmak için bu konuda ona en yakın sene sayısına ulaşmış olan şirketin en az 125 yıl daha yaşaması gerekiyor. Gene Japonya’da olan 1303 yıllık otel şirketi şimdi yaşayan en eski şirket unvanını elinde bulunduruyor. Arkasından ise 1220 yaşında Avusturyalı bir restoran geliyor.

Dikkat ederseniz bu şirketler sanayi sektöründen değiller. Çünkü sanayi şirketleri ancak teknolojik gelişmelere paralel olarak 1800lü yıllardan itibaren kurulmaya başladılar.

Ülkemize bakacak olursak 1777 yılında kurulan Hacı Bekir Lokumları 236 yaşında. Arkasından gelenler ise İskender, Vefa Bozacısı, Kuru Kahveci Mehmet Efendi gibi şirketler. Sanayi şirketlerimiz ise 1960’lı yıllardan sonra faaliyete geçmeye başlamışlar.

Japon Kongo Gumi hikayesinden almamız gereken mesaj, bulundukları evrede yapmaları gereken en hayati şeyin inovatif olmak olduğudur. Kongo Gumi’nin hayatta olan bir şirket olması ancak inovatif bir yaklaşım tarzı sergilemesi ile mümkün olurdu. Ömürlerinin ezber rakamlardan daha uzun olmasını dileyen, adını uzun yaşamı ile tarihe yazdırmak isteyen şirketler inovasyonu bir strateji haline getirerek sürdürülebilir kılmalıdır. İnovatif insanlarla çalışmak, inovatif fikirlere açık olmak ve bunu bir düşünme tarzı haline getirmek inovatif felsefe için iyi bir ilk adımdır.