Hangi pilav bulgurdan yapılır? Özbek, Acem, Müceddere, Perde Pilavı hnagisi?

Mercimekli Pilav (Müceddere) Kilis Usulü

Mercimekli Pilav (Müceddere) Kilis Usulü Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı bulgur

1 tatlı kaşığı salça
5 bardak et suyu (yoksa 1 adet et suyu tablet)
1 orta boy soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Pul biber
Tuz
Mercimekli Pilav (Müceddere) Kilis Usulü Tarifi Yapılışı
Et suyunu ve yeşil mercimeği bir tencereye koyup mercimekler yumuşayana kadar kaynatılır. Daha sonra içine 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyip içinde ezilerek salça yedirilir. Bir tutam pul biber ve tuz eklenir yeteri kadar. Son olarak da bulgur içine atılır ve suyunu çekmeye bırakılır. Sonra bir tavada yarım çay bardağı zeytinyağı konulup ocağa alınır ve orta boy soğan da halka halka doğranıp kızgın yağa atılır. Soğanlar kızarınca suyunu çeken pilavın üzerine dökülüp iyice karıştırılır. Afiyet olsun.

Not; çoğu yörenin bu pilavı çok farklı olup ve herkesin ağız tadı da farklılık gösterebilir. O nedenle lütfen bu tarifi deneyin, hep yapacağınız bir pilav haline gelir. Hem sağlıklı, hem pratik ve masrafsız. Yanına da cacık yapmayı eksik etmeyin çünkü mükemmel ikili oluyor öyle. 

Özbek Pilavı Tarifi

Özbek Pilavı Tarifi İçin Malzemeler:

2 su bardağı pirinç,
2,5 su bardağı et suyu veya su,
1/2 çay bardağı sıvı yağ,
250 gr. kuşbaşı et (bonfilelik et tercih edilir),
2 adet orta boy soğan,
1 adet orta boy havuç,
100 gr nohut (haşlanmış),
Tuz,
Karabiber,
1/4 limon suyu,
Arzuya göre 100 gr kavrulmuş badem.
Özbek Pilavı Tarifi

 
Özbek Pilavı Yapılışı

Bir kabın içerisine pirinçleri koyalım.
Ilık, tuzlu ve limonlu suda 30 dakika bekletelim.
Tencereye sıvı yağın yarısını koyup etleri ekleyelim.
Etler suyunu bırakıp çekene kadar kavuralım.

Küp doğranmış soğanları,  havucu ekleyip 2-3 dakika daha kavuralım.
Etlerin üzerini 2 parmak aşacak kadar sıcak su ekleyip tuzunu, karabiberini ayarlayarak yumuşayana dek pişirelim.
Tencereyi ateşten alıp içine haşlanmış nohutları ekleyip karıştıralım.
Pirinçleri, yıkayıp suyunu iyice süzelim.

Bir tencereye kalan sıvı yağı alıp pirinçleri ekleyerek şeffaflaşana dek kavuralım.
Sıcak et suyunu ekleyip tuzunu ayarlayalım.
Etli harcı ilave edip arzuya göre kavrulmuş bademleri koyalım.
Pilavı ağır ateşte, pirinçler suyunu çekene dek pişirelim.
Ocaktan alıp 15-20 dk. demlendirelim. Afiyet olsun.