Hangisi Şangay Beşlisi olarak bilinen Şangay İşbirliği Örgütü üyei ülkelerden biri değildir?

Şangay işbirliği örgütü nedir hangi ülkeler üye?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği ile ilgili yaptığı açıklamalarda; Türkiye'nin Şangay 5'lisi içinde kendine yer bulabileceğinden bahsetti. Peki Erdoğan'ın bahsetmiş olduğu Şangay 5'lisi nedir? İşte Şangay Beşlisi hakkında tüm detaylar..

Aslında Şangay İşbirliği Örgütü olan fakat toplum tarafından Şangay 5'lisi olarak bilinen bir örgüt. 1996 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin Şanghay kentinde "Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Çin ve Tacikistan" ülkelerinin katılımıyla adına "Şanghay Beşlisi" denilen bölgesel güvenlik alanında derin iş birliğini öngören bir oluşum gün yüzüne çıktı.

2001 yılında Özbekistan da bu oluşuma katılınca ismi "Şanghay İşbirliği Örgütü" olarak değiştirildi. Oluşum, ağırlıklı olarak 2000'li yıllardan itibaren, Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgelerindeki askeri varlığına sert tavırlar ortaya koymuş ve "tek kutuplu dünya düzenine" karşı çıkmıştır.


2015 yılında Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nde düzenlen "Şanghay İşbirliği Örgütü" liderler zirvesinde açıklamalar yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimi Putin, Hindistan ve Pakistan için yeni bir üye kabul prosedürü başlatıldığını ve örgüt için yeni bir dönemin başladığını duyurdu.

Şangay işbirliği örgütü nedir hangi ülkeler üye?

ENERJİ KULÜBÜ BAŞKANI TÜRKİYE OLDU
TÜRKİYE, Şanghay Enerji Kulübü 2017 dönem başkanlığını üstlendi. Örgütte ilk kez ana ülkeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi. 

Şangay işbirliği örgütü nedir hangi ülkeler üye?
6 ÜYE
Çin Halk Cumhuriyeti
Kazakistan
Kırgızistan
Rusya
Tacikistan
Özbekistan