Hangisinin iğnesi yoktur? Dişi bal arısı, İşçi bal arısı, Erkek bal arısı, Kraliçe bal arısı hangisinin iğnesi yoktur? İğnesi olmayan arı hangisidir?

A-Dişi bal arısı

B-İşçi bal arısı

C-Erkek bal arısı

D-Kraliçe bal arısı

CEVAP-C

Erkek bal arısının iğnesi yoktur...

Erkek arılar veya dronlar; arı kolonilerinde tek görevleri ana arıyla (kraliçe) çiftleşmek olan, bal üretmeyen arılar. Bir kolonide tamamı dişi olan işçi arılara kıyasla az sayıda (genellikle 300-3000) erkek arı bulunur. Erkek arıların iğnesi bulunmaz.

Hangisinin iğnesi yoktur?

Bal ve Bal Arıları Hakkında 20 Şaşırtıcı Gerçek

1-Bal arıları milyonlarca yıldır dünyada varlar.

2-Bilimsel adı apis mellifera olan bal arıları bitkilerin döllenmesinde hayati öneme sahiptir.Albert Einstein eğer bal arıları yeryüzünden yok olursa 4 yıl içinde insanlık yok olur demişti.

3-Arı insan tarafından yenen bir besin üreten tek böcektir.

4-Bal hayatı devam ettirmek için ,enzimler,vitaminler,mineraller ve su da dahil,gerekli maddelerin hepsini içeren tek besindir.Gelişmiş beyin fonksiyonları için çok önemli bir madde olan pinosembrin maddesini içeren tek gıda maddesi baldır.

5-Bal arılarının 6 bacakları,kafalarının iki yanında binlerce küçük lensin birleşmesinden oluşmuş 2 gözleri,kafalarının üstünde 3 küçük gözleri ,2 parçalı kanatları,1 nektar keseleri, ve bir mideleri vardır.

6-Bal arılarını 170 tane koku algaçları vardır.Meyve sineklerinde bu sayı 62,sivri sineklerde ise 79 dur.Olağanüstü koku yeteneklerini diğer kovan arılarını tanımada,kovan içi iletişimde ve aradıkları besinleri bulmada da kullanırlar.

Koku yetenekleri o kadar üstündür ki metrelerce uzaktan yüzlerce çiçek çeşidini ayırabilir ve hangi çiçekte polen var anlayabilirler.

7-Bal arılarının kanat çırpma hızları çok yüksektir.Saniyede yaklaşık 200 kanat vuruşu yaparlar.Meşhur arı vızıltısının sebebi bu kanat çırpma hızıdır.Bir bal arısı yaklaşık 6 mil uçabilir ve saatte 15 mil hız yapabilir.

8-Ortalama bir işçi arının hayatı boyunca ürettiği bal bir çay kaşığının 12 de 1 i kadardır.

9-Bir kovandaki arılar 1 kg bal yapmak için toplamda yaklaşık 90.000 millik uçuş yaparlar

10-Bir arının dünyanın çevresini bir kez dolaşmak için ihtiyaç duyacağı yakıt yaklaşık 30 gram baldır.

11-Bir bal arısı bir polen toplama turunda yaklaşık 50 ile 100 arası çiçeği ziyaret eder.

12-Arı beyni oval şekillidir ve bir susam tanesi kadardır.Susam tanesi kadar olan bu beyin muhteşem bir öğrenme ve hatırlama kapasitesine,uçuş mesafesi ve yiyecek bulma konularında kompleks hesaplamalar yapma yeteneğine sahiptir.

13-Bir arı kolonisinde 20.000 ile 60.000 arası bal arısı ve bir tane kraliçe arı vardır.İşçi arılar dişidir,yaklaşık 6 hafta yaşarlar ve bütün işi yaparlar.

14-Kraliçe arı 5 yıla kadar yaşayabilir ve yumurtlayan tek arıdır.En meşgul zamanı yaz aylarıdır.Günde 2500 kadar yumurta bırakır.

15-İşçi arılardan daha iri olan erkek arıların iğneleri yoktur ve çalışmazlar.Tek yaptıkları kraliçe arıyı döllemektir.

16-Her arı kovanının,üyelerinin tanıması için,kendine özgü tek bir kokusu vardır.

17-Sadece işçi arılar(dişi arılar) sokarlar ve sadece tehlike hissettikleri zaman sokarlar ve soktuktan sonra ölürler.Kraliçe arının da iğnesi vardır fakat kovandan dışarı çıkmazlar.
18-Arı sokmasına karşı alerjisi olmayan normal bir insan tahmini olarak 1100 arı sokmasından sonra ölebilir.

19-Bal arıları birbirleriyle dans ederek anlaşırlar.
20-Kış boyunca bal arıları bahar ve yaz aylarında ürettikleri balla beslenirler.Kraliçe arıyı korumak ve kendilerini sıcak tutmak için kovanda sıkı bir küme oluştururlar.