Osmanlı Ordusunda hangi isimde bir askeri sınıf yoktu?

A. Gambarlar,
B. Deliler,
C. Çıplaklar,
D. Solaklar

Doğru Cevap: Gambarlar

Osmanlı Ordusunda Askeri Sınıflar

Azaplar: Azap ağası emrinde olup, doğruca beylerbeyine bağlı bulunan bu sınıf askeeler daha sonra deniz kuvvetlerinde de kurulmuştur. Azaplar, savaşta merkez ordusu önünde ilk hücum birliklerini teşkil ederdi. Bunların gerisinde toplar ve daha gerilerde de yeniçeriler dururlardı.

Sekbanlar (Yerli kulu): Olağan üstü ihtiyaç halinde kendi istekleriyle


hizmete koşan köylülerden oluşurdu. Bu sınıfa Hıristiyanlarda kabul edilirdi.

Kapıkulu Süvari Ocakları : Bu süvari kuvvetleri de yeniçeriler gibi, doğruca padişaha bağlı idiler. Derece ve maaşları onlardan üstündü. Kapıkulu süvarilerini, Türk Tımar  sipahilerden ayırmak  için bunlara "Bölükhalkı" veya «Sipah»’da denilmiştir. Bu bölükleri en seçkin birliklerdendi. İlk dönemlerde devlet adamlarının ve komutanların çocukları bu ocağa alınırdı. Seferde ve merasimlerde padişahın sağında ve solunda yeralırdı.

Tımarlı Sipahi: İmparatorluğun en kudretli askeri sınıfını bunlar teşkil etmişlerdir

Akıncılar : Genel olarak ücretsiz çalışan bu sınıf askerler, devlete vergi vermemek, aldıkları esir ve ganimetlerden pay almak suretiyle varlıklarını sürdürmüşlerdir. Babadan ağula geçen bu askerlik hizmetine girenlerin isimleri ve kimlikleri ayrı defterlere kaydedilir, ikinci kopyaları devlet merkezinde saklanırdı. Akıncılar, atlarını, silahlarını ve donanımlarını kendileri sağlardı. Hükümetin izniyle akıncı ocağına giren gençler, kütüğe kayıt olduktan sonra «Akıncı kanunlarına» tabi olurlardı.

Cebeci Ocağı: Bu günkü anlamıyla ordu donatım sınıfının görevlerini yapardı. Cebeciler sadece yeniçerilerin silah, cephane, araç ve gereçlerinin ikmal ve bakımından sorumlu idiler. Seferde cephelerde de ayni hizmeti görürlerdi.

Topçu Ocağı: Tarihçi Şikarinin el yazması Karaman Tarihinden öğrendiğimize göre Osmanlılarda ilk top 1364’de Bursa’da dökülmüş ve Osmanlı Tarihi Kronolojisinde de Osmanlı-Karaman savaşında (1364) kullanıldığı kaydedilmiştir. Bu sınıf, topun dökümü ve savaşta kullanılmasıyla görevliydi. Kapıkulu ocaklarının yaya kuruluşu içinde olup bağımsız birliklerdi.

Lağımcı Ocağı : Günümüzdeki İstihkam sınıfının karşılığı olan bu sınıf, Nizam-ı Cedid döneminde modernize edilmiş bir kısmı tahrip görevi, diğer bir kısmı da köprü, kale, tabya inşası gibi hizmetleri yürütmüştür.

Kale Teşkilatı : Alınan veya yeniden yapılan kalelerin muhafazasıyla görevli olan bu sınıf, sipahilerden ayrılan "Hisar eri" veya "Kale eri" denilen erlerden oluşurdu.

Mehter : Türk askeri teşkilatında en eski bir kuruluştur. Orta Asya dönemindeki ordularımızda kullanılan bu günkü anlamıyla bu bando, barışta hükümdarın huzurunda konser verir savaşta da düşmana korku, kendi askerlerimize şevk verirdi.