Mesleğime İlgim ve memleketime bağlılığımdan dolayı ara sıra Kahramanmaraş Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün internet sitesine girerek yapılan etkinlikleri ve haberleri takip ederim, 22 ekim tarihinde yine etkinlikleri ve haberleri takip etmek için il müdürlüğünün sitesine giriş yaptım. Haberler bölümünde (Kahramanmaraş Devlet Tiyatrosu “Kozalar” ile Sezonu Açıyor.) başlığı gördüm. Başlığın içerisine girdiğimde şunlar yazılıydı: 23 Ekim 2019 Çarşamba günü Kahramanmaraş Devlet Tiyatroları sahnesi, Adalet Ağaoğlu tarafından kaleme alınan “Kozalar” adlı oyunla perdelerini açıyor.

Bu haber gayet sevindirici. Tiyatro bir toplum için oldukça öğretici, eğitici ve etkileyici bir sanat, buna kimse bir şey diyemez, tartışılamaz. Ancak Kahramanmaraşlıların çoğu Kahramanmaraş Devlet Tiyatroları sahnesinin nerede olduğunu bilmiyor. Bunda hem fikiriz. Yani Kültür Turizm İl Müdürlüğünün sitesinde yapılan duyuru biraz eksik. Kısaca ifade edecek olursak adresi ise şöyle; Kahramanmaraş Devlet Tiyatroları sahnesi, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi içerisinde ve tiyatro salonunun 472 adet koltuğu var.

Daha sonra merak edip , Kozalar adlı oyunun biletini almak için internet üzerinden giriş yaptım. Kahramanmaraş Devlet Tiyatroları sahnesinin 472 adet koltuğunun tamamının dolu olduğunu gördüm. Devletimiz sağ olsun ertesi günde yani 24 ekime de aynı saatte aynı oyunu koymuş. O günde koltukların neredeyse tamamı dolu. Bilet fiyatları da sigaradan ucuz.

Yani anlayacağınız Kahramanmaraş’ta tiyatroya ilgi gayet güzel. Ancak ilgi ve alakanın artırılması için yapılan çalışmalar yetersiz. Mesela şehrin önemli noktalarında reklam çalışmaları vb. çalışmalar yok. Reklam çalışmaları yeterli olsa yüksek ihtimalle salon da yetersiz kalabilir.

Dolayısıyla şu sonucu çıkarabiliriz; Kahramanmaraşlı vatandaşlar tiyatroya gitmeyi seviyor ! Ancak yine bir araştırma yaparak şu bilgilere ulaştım; Kozalar adlı oyundan sonra diğer sahnelenecek yeni oyunun tarihi arasında yaklaşık 15 günlük bir ara var. Bence tiyatro sevgisi bu kadar yüksek olan bir şehirde en azından iki günde bir, birkaç oyun sahnelenmeli yanı sıra salon sayısı artırılmalı. Ne kadar çok vatandaşımızı tiyatroyla buluşturursak şehrin entelektüellik seviyesini biraz daha yukarılara çıkarmış olmaz mıyız ?

Sonuç olarak yetkililere şu soruları iletmek istiyorum:

1. Kahramanmaraşlı vatandaşların ilgisi gayet iyiyken ve ilginin artırılma potansiyeli güçlüyken! Neden Kahramanmaraş’ta sahnelenmek üzere Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğümüz tarafından tiyatro oyun sayısı artırılmıyor?

2.Kahramanmaraş’ta tiyatro oyun sayısının artırılamamasının sebebi tiyatro salonu sayısının azlığından mıdır?

3. Yetkililer, Kahramanmaraşlı vatandaşların tiyatroya ilgi ve alakalarının artırmaya yönelik ne tür çalışma veya çalışmalar yapıyor?

4. Yetkililer, Kahramanmaraşlı vatandaşlarının tiyatroya ilgisinin artmasını istemiyor mu ?

5.Edebiyatçılarıyla meşhur olan Kahramanmaraş şehri, tiyatrosuyla neden meşhur olmasın? 6.Neden Kahramanmaraş, tiyatronun Türkiye’de ki hatta dünyada ki merkezlerinden biri olmasın?

7.Neden Kahramanmaraşlı vatandaşlar tiyatroya gitmeyi alışkanlık haline getirmesin?

Ne alaka: Kahramanmaraş’ın en merkezi caddesinde olan, 1994 yılında yapılan, dünyanın en güzel yapıları arasına giren, 18 bin bela binası yıkılacakmış. Zamanında bu binanın yapımını onaylayan, izin veren yetkililere de hesap sorulmayıp madalya verilecekmiş. Verilecek olan madalyanın üzerine de logo olarak bu binanın minyatürü işlenecekmiş. Hem de binanın kolonlarıyla! Daha sonra yıkılan binanın yerine, bu seferde dünyaca ünlü sakatat firması “atım at’ın” şubelerinden birinin olacağı bir bina yapılacakmış. Memleketçe boşa harcayacak paramız olmadığı için, bu projeyi de en dipten destekliyoruz dip dibe.