Kilis’in önde gelen zeytin üreticisi Şerif Mercimek, 2016-2017 yılı zeytinyağı üretim sezonunun başladığını söyledi.
Mercimek, Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinin başında gelen Kilis ve çevre illerinde sonbahar yağışlarının gerçekleşmesi ile zeytin hasadı başladığını ifade ederek, “Geçen yıl altın yılını yaşayan zeytin üreticisi bu yıl kuraklık ve yok yılı olması nedeniyle zeytin rekoltesinde bir azalma bekleniyor” dedi.
Mercimek, geçen sene Ege, Akdeniz, Körfez ve Gemlik gibi zeytin üretiminde Türkiye’nin üst merkezi olarak kabul edilen bölgelerde ciddi rekolte düşüşleri yaşandığını belirterek, “ Şehrimizde ise bunun tam tersi zeytinde önemli bir verim artışı yakalanmıştı. Bu sezon maalesef bölgemizde kuraklık ve yok yılının yaşanmasından dolayı zeytinde rekoltenin gerilemesi bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Kilis zeytin ve zeytinyağının Türkiye ve dünya pazarında kalitesi ile artan bir şekilde yer bulduğuna dikkat çeken Mercimek, zeytinyağlarının çelik veya krom kaplarda saklanması gerektiğini vurguladı.
Evde ya da eski usullerle işlenen zeytinlerin ekonomik değerinin düştüğünü vurgulayan zeytinyağı üreticisi Şerif Mercimek, “Yeni sistem işletmelerde işlenen zeytinler tercih edilmektedir. Yağlık zeytinlerde, hasat edilen zeytinler yağ sıkım tesislerine günü birlik götürülmelidirler. Çünkü çuvallarda toplanan zeytinler, hızla ısınmakta bu da bizim yağ asidimizi yükseltmekte, dolaysıyla yağ kalitemizi olumsuz etkilemektedir. Yağ depolarını ve zeytinyağlarını ısı, ışık, hava, su gibi temel öğelerden koruyacağız. Zeytinyağları güneş ışığı almayan serin bir yerde olmalıdır. Yağ depolayacağımızın yerin sıcaklığı 15 derece civarında olmalıdır. Mümkünse depolama için plastik kaplar yerine paslanmaz çelik, krom kaplar tercih edilmelidir. İlaç, akaryakıt, kirli bidonlar kullanılmamalıdır. Çünkü uzun süre beklemede plastik saklama kaplarında yağın asidi yükselmekte, bu da ekonomik kayıplara sebep olmaktadır” diye konuştu.