6 Şubat 1962′de Bucak’ta doğdu. Aslen Kahramanmaraş Afşinlidir.

Siyasi kovuşturmalar, tutukluluk ve sürgünler nedeniyle hak kazandığı üniversitelere devam etmesi mümkün olmamıştır. Ancak; Sanat Tarihi, Arkeoloji, Türkiye Tarihi üzerine yaptığı çalışmalarını sürdürmekte, İktisat eğitimine ise akademik düzeyde devam etmektedir.

Siyasal mücadeleye 1984’te SODEP ve ardından da SHP’de devam eden Özbolat, 1996’da CHP Çankaya İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği, 2004’te Çankaya Belediyesi Meclis Üyeliği ve Çankaya Belediyesi Grup Başkan Vekilliği görevlerini yürüttükten sonra, 2007’de CHP Kahramanmaraş Milletvekili olarak seçildi.

Bilsev Vakfı Üyeliği, İlkem Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevleriyle birlikte, Anadolu Barış Üniversitesi projesini de yürüten Özbolat, yoksul ve başarılı öğrencileri desteklemeyi sürdürerek eğitim alanına önemli katkılarda bulundu.

Birgün Gazetesi kurucularından olan Özbolat, aynı zamanda İnsan Hakları Derneği Üyesi, Toplumsal Araştırmalar Vakfı Başkan Vekili, Halkevleri Merkez Yönetimi Üyesi ve Devrimci 78’liler Derneği üyesidir.

Medya üzerindeki baskıların arttığı bir dönemde, 2012’de Yurt Gazetesi’ni, 2013’te Bağımsız Dergisi’ni ve 2014’te Sokak TV’yi yayın hayatına sokarak muhalif basına yeni bir soluk kattı.

Uluslararası Ödül Birliği (Moskova, Rusya) “Şeref ve Vicdan Nişanı”, Avrupa Üniversitesi (Hannover, Almanya) “Fahri Doktora” ve “Fahri Profesör” unvanları, Vektör Uluslararası İlim Merkezi (Bakü, Azerbaycan) “Türk Dünyasına Hizmet Uluslararası Altın Madalyası” ile taltif edildi.

23. Dönemde önseçimle, 24. Dönemde de eğilim yoklamasıyla CHP Kahramanmaraş Milletvekili seçilen ve halen Parti Meclisi Üyesi olan Özbolat, Nisan 2014’te atandığı CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörlüğü görevini başarıyla yerine getiren Özbolat, bunun yanı sıra Yurtiçi Örgütlenmelere yardımcı olarak atandı.