1981 yılında K.Maraş’ta doğdu. Cumhuriyet İlkokulu ve 12 Şubat ortaokulundan mezun olduktan sonra Kahramanmaraş Ticaret Meslek Lisesini derece ile bitirdi. Anadolu Üniversitesi aöf işletme bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisansını 2014-2015 yıllarında KSÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi bölümünde “Türkiye’de İtfaiye Yönetimi” adlı tez çalışmasını yaparak tamamladı.
Memuriyet hayatına 2009 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde memur olarak göreve başladı. 2011 yılında K.Maraş Belediyesine naklen geçiş yaptı. İstanbul İtfaiyesinde yangın, tehlikeli maddeler, ileri düzey arama kurtarma konularında eğitimler aldıktan sonra İtfaiye Müdürlüğü, Akmod ve Sivil Savunma Uzmanlığı birimlerinde itfaiye eğitmenliği yaptı. Büyükşehir yapılanmasıyla birlikte 20.06.2014 tarihinde Sivil Savunma Uzmanı,  29.12.2014 tarihinde Afet Koordinasyon, Önleme ve Eğitim Şube Müdürü olarak vekaleten görevlendirildi.

Halen Afet Koordinasyon, Önleme ve Eğitim Şube Müdürlüğü görevini ve ilaveten Sivil Savunma Uzmanlığı görevini yürüten İbrahim ÇATALTAŞ, evli ve 3 çocuk babasıdır.