Fizikte "ışık hızı" hangi harfle sembolize edilir?

A. C
B. E
C. L
D. M

Cevap: C

Işık hızı nedir, ne kadar hızlıdır?

Işık hızı, ışığın boşluktaki hızıdır. Işık, boşlukta saniyede 299.792.458 metre (yaklaşık olarak saniyede 300 bin kilometre) mesafe kaydeder. Işığın vakumdaki hızı birçok fizik hesaplamasında yararlanılan evrensel bir sabittir. Latince hız anlamına gelen “celeritas” kelimesine atfen sembolü “c”dir.

Ölçüm tarihi – İlk ölçüm

Işığın hızının sınırlı olduğunu ilk iddia eden Antik Yunan filozofu Empedokles’dir. Işığın bir yerden bir yere vardığına göre belirli bir hızının olması gerektiği fikrini ortaya atmıştır. İslam bilginlerinden Biruni de bu görüşü benimsemiş ve ışığın sesten daha hızlı yol aldığını gözlemlemiştir.

Galileo, ışık hızını ölçme çalışmalarında başarılı olamamış, ilk sayısal ölçüm 1676 yılında Danimarkalı bir astronom olan Ole Rømer tarafından yapılmıştır. Rømer, Jupiter’in uydusu İo’yu gözlemleyerek ışığın hızının saniyede 220 bin kilometre olduğunu yüzde 26’lık bir hata payıyla ölçmüştür.

20. yüzyılın ikinci yarısında yapılan ölçümler daha isabetli olmuş 1950 yılında Louis Essen ışık hızını saniyede 299.792,5 ±1 kilometre olarak ölçmüş ve 1975 yılında 15. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı’nda ışık hızının 299.792.458 metre/saniye olarak kabul edilmesi kararlaştırılmıştır.

Bir ışık yılı nedir?

Güneşe en yakın yıldızIşık yılı, ışığın boşlukta bir güneş yılı içinde kat ettiği mesafedir ve daha çok astronomik ölçümlerde uzaklık belirlemek için kullanılan bir ölçü birimidir. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 10 trilyon ( 9,4607×  1012 ) kilometredir. Astronomide uzaklık ölçümlerinde daha sık tercih edilen “parsek” yaklaşık olarak 3,26 ışık yılına denk gelir.
Güneş’e en yakın yıldız

Güneş Sistemi’ne en yakın yıldız olan Proxima Centauri’yle Güneş arasındaki mesafe ortalama 4,22 ışık yılıdır. Bugünkü teknoloji ile Proxima Centauri’ye gitmemiz yaklaşık 19 bin yıl kadar süredi.