Hangi balık türü Van Gölü'nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen tek türüdür?

A. Çizgili Mercan
B. Aynalı sazan,
C. inci kefalı,
D. kedi balığı 

Cevap: İnci Kefalı

Dünya’daki en mucizevi olaylardan biri olan İnci Kefali göçü başladı...
Van Gölü, İnci Kefalı, İnci Kefali göçü

Milyarlarca balık, Van Gölü'ne akan akarsuların ağızlarında kuyruğa girdi. Önce sodalı ve tuzlu sudan tatlı suya alışmak için bekliyorlar. Sonra akıntının ters istikametine füze gibi ilerliyorlar. Önlerine engel çıktığında taşların üzerinden uçuyorlar.

Bu mucizevi olay dünyada sadece 2 yerde meydana geliyor. Birisi Alaska, diğeri Van. Van Valiliği ve Erciş Kaymakamlığı bu mucizeyi, 3 yıldır bir festival şeklinde kutluyor. 45-60 gün süren bu kutsal yolculuk için 3 gün süresince festival düzenliyor.
 
Van’ın sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türü olan İnci Kefalinin eşsiz göç yolculuğu 8 Haziran Cuma günü  14:00 ile 16.00 arasında canlı yayınlanacak. Bir ay süren kutsal yolculuğun 2 saatini herkes izleyebilecek. İnci Kefalinin eşsiz göç yolculuğu 8 Haziran Cuma günü  14:00 ile 16.00 arasında www.van.gov.tr, www.maarkit.com/incikefali, www.kuretv.com  www.munirkaraloglu.com/tr/ adreslerinden canlı yayınlanacak. Bir ay süren kutsal yolculuğun 2 saatini herkes izleyebilecek. 
 
Van Denizi’ndeki İnci Kefali; Türkiye’nin gölleri, akarsuları, göletleri, baraj göllerinden avlanan toplam kırk üç bin ton balığın tek başına %36’sını oluşturmaktadır.
 
UÇAN MİLYARLARCA BALIK

Dünya’daki en mucizevi olaylardan biri olan İnci Kefali göçü başladı. Milyarlarca balık, Van Gölü'ne akan akarsuların ağızlarında kuyruğa girdi. Önce sodalı ve tuzlu sudan tatlı suya alışmak için bekliyorlar. Sonra akıntının ters istikametine füze gibi ilerliyorlar. Önlerine engel çıktığında taşların üzerinden uçuyorlar. Nihayet suyun sakinleştiği yerlerde uygun alanlar bulup yumurtalarını bırakıyor ve tekrar Van Denizine dönüyorlar. Sodalı Tuzlu suda yaşamaları mümkün olmayan yavru balıklar, dirençleri gelişince annelerini takip ederek, Van Denizi’nde yaşamaya başlıyorlar.
 
DÜNYADA SADECE VAN’DA VE ALASKA'DA

Bu mucizevi olay dünyada sadece 2 yerde meydana geliyor. Birisi Alaska, diğeri Van. Van Valiliği ve Erciş Kaymakamlığı bu mucizeyi, 3 yıldır bir festival şeklinde kutluyor. 45-60 gün süren bu kutsal yolculuk için 3 gün süresince festival düzenliyor. Van Depremi’nden sonra bu yılın göçü ve festival Van’ın hayata tutunmasını göstermesi bakımından daha büyük ilgi görüyor.  
 
BU OLAY ÇÖZÜLEMEYEN BÜYÜK BİR SIR

İnci Kefali, Van Gölü’nün tuzlu-sodalı sularında yaşamaya alışmış tek balık türü. Nasıl yaşadığı adeta bir sır. Yaşamaması gereken bir ortamda yaşıyor. Adında kefal olmasına rağmen, aslında sazangillerin bir üyesi. Dünyada sadece bu göl havzasında bulunuyor. Yaygın kanaatin aksine gölün her tarafında dağılım gösteriyor. Boyları ortalama 20 cm boya ve 80-90 g ağırlığa sahip, torpil görünümünde vücudu parlak gümüşî pullarla kaplıdır.
 
KUTSAL GÖÇ YOLCULUĞU

Van Denizi’nde balık yaşamaz zannedenler, Yukarı Deniz’in verimsiz bir biyolojik çöl olduğunu düşünenler görsün diye İnci Kefali akarsular üzerindeki engelleri aşarken adeta uçuyor. Milyonlarcası bir araya gelerek Deliçay üzerinde Balık Bendi diye isimlendirilen mevkide bulunan küçük, doğal şelaleyi uçarak atlamaya çalışıyor. Onu ilk defa görenler bir daha görmek için bir yıl sonrasını iple çekmeye başlıyor.
 
AVLANMA DÖNEMİ

Göl çevresindeki bilinçli insanlarla yetkililer kaçak avcılığı önlemek için çaba sarf ediyor. Her yıl üreme göçü esnasında kampanyalar başlatılıyor. Bu yılki kampanyada “Sahibi Sizsiniz!” başlığı öne çıkmış durumda. Sahibi olduğumuz cüzdanı, arabayı, evi kimsenin çalmasına, tahrip etmesine nasıl izin vermiyorsak, balığın da sahibi biz olduğumuza göre onun da üreme zamanında zarar görmesine izin vermememiz gerekiyor. 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında balık almayın, satmayın, yemeyin ve bunu yapanlara da izin vermeyin. 365 günün sadece 75 gününde avlamayarak, Yukarı Deniz’in sırrının devamı sağlanmaya çalışılıyor.
 
EKONOMİK DEĞERİ

Kış avı Van’ın ekonomisi açısından hayati önem taşır. Hali hazırda 17.000 kişi geçimini İnci Kefali’nden sağlamaktadır.

Türkiye’nin gölleri, akarsuları, göletleri, baraj göllerinden avlanan toplam kırk üç bin ton balığın tek başına yüzde otuz altısını oluşturarak ülkemizdeki içdeniz avcılığının 3’te 1’ini oluşturacak kadar önemli bir noktadır.
 
Erciş Kaymakamlığı, geleneksel hale getirdiği İnci Kefali Kültür Sanat Festivali’nin bu yıl üçüncüsünü düzenliyor. 8 Haziran – 10 Haziran arasında gerçekleşecek festivalde bir birinden renkli etkinlikler düzenlenecek.
 
8 Haziran Cuma günü başlayacak etkinlikte ilk gün, halk oyunları ekibi misafirlere eğlenceli anlar yaşatacak. Katılımcılar daha sonra, el sanatları, resim ve yöresel yemeklerin sergileneceği çadırlarda Van’ın güzelliğini bir kez daha yaşayacak.
 
Festival’de Neler Var?

İnci Kefali Göçü’nün doyumsuz seyrine ek olarak festival kapsamında bir dizi etkinlikte gerçekleştirilecek. Bu kapsamda; depremzedeler için Mevlid, İnci Kefali Göçü Ödüllü Fotoğraf Yarışması, Halk Müziği Ozanlar Atışması, Semazen gösterisi, Mehteran, Amir Ateş konseri, Van Kahvaltısı, Uçurtma Şenliği ve Van Denizi’nde Tekne Turu turu yapılacak.