Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında bu güne kadar sorulan soruların en zorlarından biri.  

 Hangi ülke başkentinin adı 167 harfle en uzun yer ismi olarak guinness dünya rekorlarına girmiştir?
A) çin
B) vietnam
C) hindistan
D) tayland

Cevap: tayland

Tayland'ın Başkenti Neresidir


GrungTape.Şehrin günlük hayattaki adı "Melekler Şehri" anlamına ge­lir (tıpkı Los Angeles gibi) ve şehrin resmi isminin kısaltmasıdır;bu resmi isim dünyadaki en uzun yer adıdır. 

Sadece cahil yabancılar buraya Bangkok der;bu isim 200 yılı aşkın bir süredir kullanılmamaktadır.Avrupalıların (ve onların bütün ansiklopedilerinin) Tayland'ın başkentine Bangkok deyip durmaları,Taylandlıların Britanya'nın baş­kentinin Billingsgate ya da Winchester olduğunu iddia etmele­rine benzer. 

Grung Tape (kabaca telaffuz edilişidir) genellikle Krung Thep olarak okunur. 
Bangkok,Kral I.Rama 1782'de başkenti buraya taşımadan önce varolan küçük balıkçı limanının adıydı;Kral bu bölgede bir şehir kurdu ve yeni bir isim verdi. 

Krung Thep'in resmi tam adı: 
Krungthep Mahanakhon Amorn Rattanakosin Mahintara Yudthaya Mahadilok Pohp Noparat Rajathanee Bureerom Udomrajniwes Mahasatarn Amorn Pimarn Avaltarnsatit Sakatattiya Visanukram Prasit'tir. 

Taycada bu şehrin adı 152 harf ya da 64 hecelik tek bir ke­lime halinde yazılır.
Bu isim kabaca şöyle çevrilebilir: 
"Büyük Melekler Şehri,göz kamaştırıcı mücevherlerin büyük hazinesi,fethedilemez büyük toprak, görkemli ve seçkin topraklar,kimyasal değişim göstermeyen dokuz değerli taşın da bulunduğu şirin kraliyet başkenti,en yüksek kraliyet meskeni ve heybetli saray,reenkarnasyon geçirmiş ruhların kutsal barınağı ve yaşadığı yer." 

Bangkok isminin ilk kısmı Taycada yaygın olarak kullanı bang kelimesidir ve "köy" anlamına gelir. İkinci kısmının ise eski bir Tayca kelime olan makok'tan (bir tür meyve zey­tin ya da erik, ya da bu ikisinin bir karışımı) geldiği sanılmak­tadır.Yani Bangkok'un anlamı "Zeytin Köyü" ya da "Erik Köyü"dür.Hiçkimse bu ikisinden hangisi olduğu konusunda emin değil;ya da kimse bunu umursamıyor. 

Krung Thep (ya da çok istiyorsanız Bangkok) Tayland'da­ki tek şehirdir ve kendisinden sonra gelen en büyük kasaba­dan yaklaşık 40 kat daha büyüktür.