İstanbulda bir firma 7 yıldır devam eden kampanya boyunca hangi hizmeti alan müşterilerine Franz Kafka'nın Dönüşüm kitabını hediye etmiştir?

Böcek ilaçlamada Kafka promosyonu

haşere ilaçlama firması sayesinde evlere giriyor. Firma, evlerini temizlediği müşterilerine Kafka'nın başkarakteri böcek olan Dönüşüm kitabını hediye ediyor

Gregor Samsa bunaltıcı rüyalardan uyandığı bir sabah, yatağında kocaman bir böceğe dönüşmüş olarak buldu kendini." Franz Kafka'nın ilk kez 1915'te yayımlanan uzun öyküsü Dönüşüm bu sözlerle başlıyor. İstanbul'da bir haşere ilaçlama firması ise böceğe dönüşen Gregor Samsa'nın öyküsünün anlatıldığı Dönüşüm kitabını, evlerini böceklerden temizledikleri müşterilerine hediye olarak veriyor. Dünya edebiyatının en önemli yazarlarından Kafka da böylece ilk kez bir böcek ilaçlama firması sayesinde okurlarla buluşuyor. Böcek Avcısı adlı haşere ilaçlama firmasının kurucusu Aydın Ertunç, kültürel sorumluluk projesi olarak geliştirdikleri bu projenin amacını "İnsanların evlerinden böcekleri temizlerken onları dev böcek Gregor Samsa'yla tanıştırmak istedik," diyerek özetliyor. Ertunç, "Edebiyat tarihinde Gregor Samsa'dan daha ünlü bir böcek yok. Üstelik Kafka Türkiye'de sevilen bir yazar. Hemen tüm kitapları çevrilmiş, farklı yayınevlerinden defalarca basılmış," diyerek neden Dönüşüm'ü tercih ettiklerini anlatıyor. Ertunç'un kendisi de sıkı bir Kafka okuru, "Ben de Kafka hayranıyım. Prag'daki müzesini ziyaret ettim, onun dünyasından çıkan her şeyi okumak istiyor insan. Günümüzde hepimizin yaşadığı şeyler Gregor Samsa'da var. Hepimiz git gide kendi dünyamıza gömülüyoruz ve her gün insanlar bulunduğu ortama, yaşamına biraz daha yabancılaşıyor," diyor. Eski bir reklamcı olan Ertunç'a göre bu proje bir yönüyle de pazarlama yöntemi, "Bu kendi aramızda konuşurken çıkan bir fikirdi. Verdiğimiz hediyenin bizi çağrıştırması gerekiyordu. Arkadaşlarınıza evinizi böceklerden temizlettiğinizi anlatmazsınız. Ama ilaçlama firması Dönüşüm'ü hediye ederse bu mutlaka konuşulur," diyor. 

ÖZEL BASKI YAPILDI 
Böcek Avcısı firması, kitabı dağıtmak için 6.45 Yayınları'yla anlaşarak özel bir de baskı yaptırmış. Kitabı hazırlayan yayınevi de bu baskı için Gregor Samsa Böcek Karşılaştırma Tablosu hazırlamış. Kitapta yer alan bu tabloda, haşerelerin ve Samsa'nın fiziksel özelliklerinden müzik dinleme zevklerine kadar farklılıkları karşılaştırmalı olarak gösteriliyor.

İKİ BİN KİTAP DAĞITILDI 
İlaçlama firması 2010 Nisan ayında başladıkları proje kapsamında, bugüne kadar 2 bine yakın kitabı evlerini temizledikleri müşterilere dağıtmış. Müşterilerinden aldıkları tepkilerse oldukça olumlu olmuş: "Kitabı okuyan müşteriler gülümseyip, kütüphanesine ekliyor, tebrik ediyor. Okumayanlar bazen 'Böceklerle ilgiliyse ben okumam böcekten korkarım' diyebiliyor. O zaman da anlatıyoruz. Bu böcek hakkında bir kitap değil diye. Gittiğimiz bir evin sahibiyle ilginç bir hikaye yaşadık. Kafka'nın Dönüşüm'ü onun bitirme teziymiş. Kitabı aldığı anda bunu istemiyorum diye ters çevirmiş." 

KÖY OKULLARINA KİTAP TOPLUYORLAR
Böcek Avcısı firması, Kafka'nın Dönüşüm kitabıyla ilgili kampanyalarının yanı sıra, köy okulları için ilaçladıkları evlerden kitap topluyor, TNT Express ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) aracılığıyla bunları köy okullarına gönderiyor. Ertunç, "Bu projeyi de bir buçuk yıldır yürütüyoruz. Gittiğimiz evlerde müşterilerden atacakları kitapları topluyoruz," diyor.