Japon bal arıları kovana giren ve kendilerinden çok büyük ve güçlü olan eşek arılarını hangi yöntemle kullanarak alt ederler?

Cevap: Üstüne çullanıp ısıyı artırma

Eşek Arısı

Japon Eşek Arısı ,  (Vespa mandarinia japonica) Dünyanın en büyük eşek arısıdır, Asya dev eşek arısı (V. mandarinia) bir alt türüdür. Büyük bir böcek ve yetişkinlerinin  kanat genişliği  6 santimetreden daha fazla olabilir. Büyük gözleri ile büyük sarı  bir kafası vardır.  Karın ile  göğüs kısmı koyu kahverengi ve sarı bantlıgörünümdedir. Japon Eşek Arısı iki büyük  baş üstünde bileşik göz arasında üç küçük ve  basit gözleri vardır.  Genelde adından da anlaşılacağı gibi  yuvalarını Japon adalarında  kırsal alanlarda ağaçların içinde bulabilirsiniz.

İşçileri larva halindeki  kendi kardeşleri beslemek için devamlı yiyecek arar. Besin zinciri zararlı böcekler  olduğundan dolayı, eşek arıları faydalı olarak kabul edilmektedir. İşçiler yuvalara  sadece  avladıkları kurbanlarının besin değeri açısından zengin vücut parçalarını getirmek için parçalara ayırır. Bunu yaparken aynı zamanda ağızlarıyla avlarını çiğneyerek larvaların kolyca yemesinisağlamak için bir hamur haline getirirler. Bu sıvı Vespa amino asit karışımı (veeam) olarak da bilinir. Sentetik VAAM’ ın  atletik performans [kaynak belirtilmeli] arttırıcı etkisi olduğu iddia edilmektedir. Japon dağ köylerinde Kızarmış  eşek arısı bir misafirperverlik  olarak kabul edilir.

Japon eşek arıları kızdırıldıkları zaman çok saldırgan olurlar.Bu 6 santimetrelik saldırgan canavarlar poposunun ucundaki iğne ile sinir sistemine ve dokulara zarar veren zehir enjekte ederler Japon Eşek Arıları insanları genelde öldürmez ama müthiş derecede acı verir. Ölüm bazen  alerjik kişilerde anafilaktik şoka neden olabilir ve hatta zehrin miktarı  yeterli ise alerjik olmayan kişilerde  ölümcül olabilir.

Japonyada arıcılar avrupa bal arılarını tercih ederler. Japon Eşek Arıları bu kovanları bulunca arkadaşlarını bu alana çekmek için bir işaret olan feromon salgılayarak yuvanın yerini işaretlerler. Tek bir eşek arısı bir dakikada ortalama 40 bal arısını öldürür. Yani bu da 30  civarı eşek arısı 30 000 den fazla arısı olan bir kovanı 3 saat içinde yok edebilir. Eşek Arıları parçaladıkları bal arılarının vücutlarını ve ballarını larvaları beslemek için yuvalarına taşırlar. Bazen de izci bal arısı tek bir eşek arısını tuzağa düşürmek için yaklaşmasına izin verir. Yuvadan içeri giren eşek arısının üzerine 500 kadar bal arısı sararak fırın ortamı oluşturur.Ve eşek arısının kızarmasını sağlarlar.