"Orangutan Açılışı" ve "Hipopotam Savunması" hangi oyunda kullanılan terimlerdir?

Cevap: satranç

satranç açılışları

1.
aslen basit kuralları olan ama her nedense pek iplenmeyen temel satranç bilgilerindendir. satranç; açılış, oyun ve oyun sonu olmak üzere 3 parçadan oluşur. bu parçaların her biri ayrı önemlidir. ama herhalde en önemlisi sağlam bir açılıştır. satranç tahtasındaki kareler, soldan sağa a-h, aşağıdan yukarıya 1-8 arası imlenir. bu imlemeye göre örneğin şahın önündeki piyon e2 piyonu olarak adlandırılır. 

açılışta, beyaz için 16 piyon ve 2 at hamlesi olmak üzere toplam 18 seçenek vardır. orangutan açılışı gibi (a2-a4 ya da h2-h4) grotesk açılışları bir kenara koyacak olursak, çok uygulanan açılışlar şunlardır:

c2-c4 : catalan
d2-d4 : vezir piyonu(hint savunmaları(şah-hint, vezir-hint,nimzo-hint), vezir gambiti, grunfeld vb.)
e2-e4 : şah piyonu (rus,italyan,ispanyol,dört at, sicilya, caro-kann, fransız vb.)
af3 : siyahın hamlesine göre değişmekle birlikte beyazın ingiliz açılışı uygulama eğiliminde olduğu gibi bir anlam çıkabilir.
ac3 : pek uygulanmamakla beraber, siyahın hamlelerine göre bir açılışa yakınsayabilir.

temel mantık merkezde(e4,e5,d4,d5) güç oluşturmaktır o yüzden e2-e3 gibi tek kare piyon hamleleri çok edilgen hamleler olup oyunu kastırır, o yüzden bir adları varsa bile burada bu açılışarın adı geçmemiştir.



Hipopotam Savunması (Su Aygırı Savunması)
 
1.e4 Ah6 2.d4 g6 3.c4 f6 4.Af3 Fg7
Sıradışı bir açılış yapmak isterseniz; Hipopotam savunması tam size göredir. Siyahlar güçlü bir savunma duvarı ile oyunortasında karşı şanslar arayabilirler. Bu açılış 1...Ah6 hamlesinden dolayı biraz garip gelebilir ancak sıradışı olarak kullanılabilir!