Şövalye ilan edilenler isimlerinin önüne genellikle hangi unvanı alırlar?

Cevap: Sör

'Sir' ünvanı nasıl alınır? Kimlerde var?

Asalet sembolü olarak görülen ‘Sir’ ünvanı nasıl alınır? Kim verir? Kimler alır?

İngiltere’nin en köklü spor kulüplerinden Manchester United’in 26 yıllık teknik patronu Sir Alex Ferguson bütün dünyayı şaşırtarak emekli olmaya karar verdiğini açıkladı. Aldığı Sir (Türkçe okunuşu ile Sör) ünvanı ülkede kendisinin sonuna kadar hakettiği düşünülen Ferguson kısa bir süre sonra görevini bırakacak. 

SUNUŞ: Kültürel ögelerin bir yansıması olan ünvanların dünyaca en bilinen örneği olan Sir İngiltere’de asırlardır önemli isimlere verilmesi ile biliniyor. "Sir" (Sör) ünvanı, Türkçe’de 'efendi' ‘bey’ gibi kavramlarla benzerlik taşıyor. Fakat bu herkes için kullanılamayan ve yalnızca belli şartlarla edinilen bir ünvan... İşte geçmiş ge bugünü ile Sir ünvanı ve en bilinen ‘Sir’ler;

Nasıl Alınır?
SİR OLMAK İÇİN NE GEREKİR?
Tarihi; Sir ünvanı İngiltere’de Kraliçe tarafından doğrudan verilen iki ünvandan biriydi. İngiltere'de 'Sir ' olabilmek için, savaşlarda üstün hizmet göstermek gerekirdi. Akabinde Kraliçe bizzat bu önemli soyluluk ünvanını kişiye resmi olarak verirdi.

Günümüzde; Savaş ve şiddetin bitme noktasına geldiği günümüzde ise artık savaşta gösterilen başarıya değil, sanatta, iş hayatında, futbolda ve buna benzer göz önündeki alanlarda başarı gösteren, büyük işlere imza atan ya da insanların takdirini kazanacak herhangi bir iş yapan isimlere verilmeye başladı.

Nasıl Verilir?
KRALİÇENİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKÜLÜR... 
Sir ünvanı İngiltere’de alelâde bir günde bu mertebeye ulaşamaz. Bu ünvan önemli ve protokolü nesillerdir aynı olan bir törenle kişiye takdim edilir. Kişi, Kraliçe’nin önünde diz çöker ve Kraliçe ünvanı layık gördüğü kişinin omuzlarına kılıçla dokunularak muhatabını 'Sir' ilan eder. 

SİR ÜNVANI KİMLERDE VAR?
Kraliçenin Sir ünvanı verdiği popüler isimler şöyle; Ünlü futbol adamı Bobby Robson, efsane “Rolling Stone” Mick Jagger, sanatçı Elton John, dünyaca ünlü futbolcu David Beckham, İngiltere Premier Ligi'n en güçlü kulüplerinden biri olan Manchester United'ın teknik direktörü Alex Ferguson... Bu isimler kendi yaptıkları işler kapsamında ünlü ve göz önünde isimler olarak dikkat çekiyor.

PERES GÖLGE DÜŞÜRDÜ
Sir ünvanı ile ilgili bugüne kadar hiçbir sorun ya da şüphe duyulmazken son 20 yılda Kraliçe’nin tutumu bazı muhalif seslere neden oldu. Son olarak Gazze katliamları ile bilinen İsrail’li devlet adamı Şimon Peres’i Sir ilan eden Kraliçe ‘Canının istediğine vermekle’ suçlanmış ve Sir ünvanının anlamını yitirmesine neden olduğu için eleştirilmişti. 

Ayrıca eleştirilere neden olan diğer bir iddia ise, Sir ünvanını bazı işadamlarının bir yere bağışta bulunma kılıfı ile ‘Para ile satın alması’ oldu.

* İlki “Ömür Boyu Lord” ünvanı ki bu ünvanı alan kişi ölene dek Lordlar Kamarası üyesi oluyor.