Voltaire'nin hangi romanında kahraman Türkiye'de bir çiftliğe yerleşir ve çalışmanın mutluluk getireceğini anlayıp romanı Bahçemizi yeşertmek gerek sözüyle bitirir.

Dr.Pangloss: "Filozofların sözlerine bakılırsa büyük mevkiler çok tehlikelidir: Çünkü ,[….], Annibal'in, Jugurthha'nın, Arioviste'in, Sezar'ın, Pompeius'un, Neron'un, [...] I. Charles'ın, Fransa kralı olan üç Henrilerin, İmparator IV. Henri'nin nasıl mahvolduklarını bilirsiniz! Bilirsiniz ki..." Candide: "Biliyorum," der; "bahçemizi yeşertmek gerektiğini de biliyorum."
 
Voltaire eserinde karakterleri gelecekteki insanlara anlatmak istedikleri için kullanır.
 
Dr.Pangloss, ara sıra Candide'e: " Olası dünyaların en iyisinde bütün olaylar birbirine bağlıdır," der. "Çünkü Matmazel Cunégonde'un aşkı uğruna güzel bir şatodan kıçınıza tekme yiyip kovulmasaydınız, engizisyonun işkencesine uğramasaydınız, yaya olarak bütün Amerika'yı dolaşmasaydınız, kılıcınızı Baron'un vücuduna saplamasaydınız, güzel Eldorado ülkesinden aldığınız bütün o koyunları yitirmeseydiniz, şimdi burada turunç reçeliyle fıstık yiyemezdiniz." Candide de: "Bunlar güzel sözler ama bahçemizi yeşertmek gerek," diye yanıt verir.