Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, 2,5 yıllık dönemindeki icraatlarını anlatarak, kentteki projeler hakkında bilgi verdi.
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, kahvaltıda buluştuğu basın mensuplarına kentte yapılan ve yapılacak olan projeleriyle ilgili geniş bilgi verdi. Kesimoğlu, “Bugüne kadar neler yaptık, neleri yapamadık ve ne için yapamadık diye bir toplantı yapalım dedik. Tabi ki her gün bayram değildir. Sıkıntılı zamanlar da yaşıyoruz. Ciddi engebelerle karşı karşıya kalıyoruz. Bütün bunlarla ilgili sizleri bilgilendirmek istiyorum. Belediye Başkanı olarak bizim görevimiz kentin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Park yapmak, meydan yapmak, yol döşemek, asfalttır, kilit parke taşıdır, çocuklarımıza yönelik çeşitli oyun alanları oluşturmak. Bunları zaten görevim olarak yapmak zorundayım” dedi.
“Rektörlük binasını öyle ya da böyle mutlaka alacağım”
Seçildiği günden bu yana, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kullanılan binayı Kırklareli Belediyesi’ne kazandırmak için mücadele verdiğini belirten Başkan Kesimoğlu, "Çünkü zamanında o arazi Kültür Bakanlığı tarafından ilimizin kültür ihtiyaçlarının karşılanması için kültür merkezi yapılmak üzere tahsis edilmiş. Ben göreve geldikten sonra amaç dışı kullanım olduğunu gördük. Zaten milletvekilliğim zamanından beridir bunları görüyorum. Yani biz size kültür merkezi yapın diye verdik ama siz burayı üniversiteye verdiniz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan arazimizi geri istedik. Uzun mücadeleler geçti. En son geçtiğimiz 20 gün önce, Sayın Bakan Nabi Avcı ile görüştüm. Kendisinin son derece babacan ve iyi bir devlet adamı olduğuna inanıyorum. Mütevazi bir siyaset adamı olduğuna inanıyorum. ‘Tabi ki başkan olabilir. Benim için herhangi bir sorun gözükmüyor’ dedi. Bende heyecanla Kırklareli’ne döndüm. Aradan bir hafta sonra bu gördüğünüz taslak protokol geldi. Protokolün bir kısmında Kırklareli Belediye Başkanı olarak benim adım yazılıyor. Diğer tarafta da Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın adı yazılıyor. Tabi bu Kırklareli’nde duyuldu. ‘Kırklareli Belediye Başkanı Rektörlük binasını alıyormuş’ diye. Sonra görülmeyen eller devreye girdi ve bu iş askıya alındı. Ben orayı kafama koyduğum için başka bir bina arayışına girmedim. Bunu öyle ya da böyle mutlaka alacağım. Çünkü bu Kırklarelili halkının malıdır” diye konuştu.
“Bu emeğe saygısızlıktır”
Tarihi değerlere sahip çıkacaklarını da sözlerine ekleyen Başkan Kesimoğlu, “Rektörlüğün yanında bildiğiniz gibi Osmanlıdan kalma önemli bir mezarlık var. Yine tarihe karşı duyduğum merak, ilgi ve bir belediye başkanı sorumluluğu içerisinde orasını da aslına uygun bir biçimde restore edelim. İçerisinde sonradan yapılan definleri oradan alalım, uzmanlar dahilinde mezarlığımızı restore edip, daha görsel bir biçimde geleceğe taşıyalım dedik. Bu çerçevede çalışmalarımıza başladık. Edirne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na gönderdik orada alınan taşlar İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimine gitti. O arada ismini sizler biliyorsunuz. Bir vatandaşımız, bir önceki hükümette Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görev yapan kişiye bir twit attı. Bizim işlerimiz orada durdu. Kırklareli Belediye Başkanı bu mezarlığa sahip çıkmıyor diye. Halbuki bir yıl önceki gazete haberlerini gösterdim. Bu emeğe saygısızlıktır. Ben mazeret olarak söylemiyorum bilinmesi gereken gerçekler olarak bilmenizi istiyorum” şeklinde açıklamada bulundu.
“Hakim benim tayinim çıktı gelen hakim karar versin dedi. Gelen hakimde FETÖ’cü çıktı”
Bir başka sorun alanının kentte çağdaş modern ve büyük bir otogar kazandırmak olduğunu belirten Başkan Kesimoğlu konuşmalarını şöyle sürdürdü:
“Bu çerçevede bizden önceki yönetimde bulunan arkadaşlarımız tarafından, orada yapılaması planlanan otogarla ilgili iki yıl boyunca onay gelmiyordu. 1,5 yıl oldu zannediyorum. Lütfi Elvan’la parlamentoda bir merhabamız vardı. O dönemde de kendisi Ulaştırma Bakanıydı. Gittik rica ettik. Kahvelerimizi içerken talimatlar verildi. Ben Kırklareli’ne dönmeden onay yazısı geldi. Önümüzdeki engeller kalktı. Fakat bu arada kamulaştırma bedelinde anlaşamadık. Bizim ilgili arkadaşlarımız metrekaresine 35 lira biçtiler. Mal sahipleri 150 lira istediler. Tabi ki bu kamunun malı olunca, mahkemeye gidelim dedik mahkeme aracılığı ile tapusunu alalım dedik. Mahkeme devam ederken karar aşamasına geldik. Hakim, benim tayinim çıktı, gelen hakim karar versin dedi. Arkadan adli tatil başladı ve süreç uzadı. Arkadan hakim atandı, hakim FETÖ’cü çıktı. Şimdi bizim davamız var ama hakimimiz yok.”
“40 bin ton asfalt seriyoruz”
40 bin ton 29 futbol sahası büyüklüğünde asfalt serdiklerinin altını çizen Başkan Kesimoğlu, “Mesela kentimizin yolarla ilgili sıkıntıları vardı. Son atakla ilgili gördünüz. 40 bin ton asfalt seriyoruz. Yani bu 29 futbol sahası büyüklüğünde ve 1 yılda en fazla Kırklareli Belediyesinde serilen en fazla asfalt. Totalde demiyorum 1 yıl içerisinde diyorum. Şimdiki Özgürlük Demokrasi Meydanı, eski adıyla Vilayet Meydanı orada da bizim bir düzenleme çalışmamız vardı. Şimdi zemin etütleri yaptırıyorum. Zemin etütleri beklediğimiz gibi çıkarsa, altına iki kat otopark yapacağız. O alan 11 bin metrekaredir. Eğer ki orada iki katlı otoparkı gerçekleştirebilirsek, o bölgenin bütün otopark ihtiyacını karşılamış oluruz. Onun üzerinde de çeşitli rölyefler oturma grupları, mesela kurtuluş savaşı rölyefi, diğer tarafta kurtuluş savaşında şehit olan Kırklarelili şehitlerin isimleri, onlar bu topraklar adına yaşamlarını kaybettiler. Ama biz onları koruyamazmış olsak bile isimlerini yaşatacağız. Bir tanesi Çanakkale olacak, bir tanesi teröre kurban verdiğimiz, bir tanesi Balkan Savaşları vs. orada öyle bir görselliğe ulaştıracağız” diye açıklamada bulundu.
“En geç 48 saat içerisinde size çözüm ulaştırılacaktır”
Karahıdır korusunu 29 yıllığına Kırklareli Belediyesine kazandırdıklarını belirten Başkan Kesimoğlu konuşmaları şöyle noktaladı:
“1 milyon 200 bin metrekarelik alandan bahsediyorum. Orada her şey olabilir. 200-250 kişilik bir yaşlı bakım merkezinden tutun, tensi kortlarına, spor imkanlarına koşu yolları, bisiklet yolları, her türlü sosyal ve kültürel etkinlikleri gerçekleştirebileceği, 7’den 77’ye herkesin kendine bir meşguliyet alanı bulabileceği bir yaşam alanına dönüştüreceğiz. Önümüzdeki yıldan itibaren de oraya yatırım gerçekleştirebilmek içinde üstün gayret sarf edeceğiz. Bulgarların hakimiyetinde olduğumuz dönemlerde, biliyorsunuz ismimiz Lozengrad üzüm şehri, oraya da biz üzüm masa ismini verdik. İşlemleri bitti, personelimizin hepsinin eğitimleri tamamlandı. Halkla ilişkiler konusunda özel eğitimler almalarını sağladım. Sizler geldiğinizde, bankadaki gibi tuşa basacaksınız. Bir sıra numarası alacaksınız. Kenarda kahvenizi, çayınızı yudumlarken, sıranız geldiğinde geçeceksiniz. İhtiyacınızın yüzde 80’nini orada göreceksiniz. Bir dilekçe mi verdiniz. Orada verdiğiniz cep telefonuna bir mesaj gelecek. En geç 48 saat içerisinde size çözüm ulaştırılacaktır. Belki iki saat sonra çözülecek, belki de 48 saat sonra çözülemeyecek.”
Kahvaltılı basın toplantısı, daha sonra hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.