Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Kırklareli Demirköy İlçesi Hamdibey Turizm Köyü Sivil Mimari ve Sokak Sağlıklaştırma” Projesi’nin kapanış toplantısı Demirköy’de yapıldı.
Hamdibey köyünde yapılan sokak sağlıklaştırma açılışına Vali Esengül Civelek, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Demirköy Kaymakam Vekili Soner Zeybek, Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Saffet Üresin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı, Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan ve Hamdibey köyü sakinleri katıldı.
Kırklareli Valisi Esengül ve Civelek ve beraberindekiler, ilk olarak 2015’te başlayan çalışmalar kapsamında yenilenen sokak ve binaları gezerek bilgi aldılar. Burada bir açıklamada bulunan Vali Civelek, kamu olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını, bundan sonra Hamdibeylilerin çalışmalarının ve burada ağırlayacakları ziyaretçi sayısına göre projenin ikinci ve üçüncü etabının gündeme geleceğini söyledi.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, katılımcılara dönük yaptığı açıklamada proje sürecinden bahsetti. Demirköy, İğneada, Vize ve Kıyıköy’ün Trakya’nın en değerli turizm noktalarından olduğunu söyleyen Şahin, bu noktalarda yapılan çalışmalar hakkında da kısa bir bilgi verdi. Hamdibey köyünde yapılan sokak sağlıklaştırması çalışmalarının peşinden buraya tur operatörlerini getireceklerini söyleyen Genel Sekreter Şahin, projenin altını doldurmaya ve ayakta kalması için destek olmaya devam edecekleri müjdesini de verdi.
Törende daha sonra açılış kurdelesi kesildi ve projenin öncesi ve sonrası fotoğraflardan oluşan sergi gezildi. Program sonunda daha önce Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle oluşturulan Ziyaretçi Merkezi’nde yapılan ürünlerden oluşan bir yemek yenildi ve program sona erdi.
Toplam uygulama süresi 15 ay olan proje kapsamında Demirköy ilçesinde bulunan Hamdibey köyündeki evler ve sokaklar özgün dokularına uygun olarak restore edildi, köy halkına projenin kapsamı, köy pansiyonculuğu ve Kültür Bakanlığı destekleri hususlarında bilgilendirme yapıldı. Toplam bütçesi 910 bin 724 TL olan projenin 677 bin 135,67 TL’si (yüzde 74,35) Trakya Kalkınma Ajansı, 233 bin 588,33 TL’si de (yüzde 25,65) Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından karşılandı.