Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 60 yıldan bu yana berberlik mesleğini sürdüren 81 yaşındaki Cevat Gülen, mesleği zevk alarak yaptığını söyledi.
Mesleğe başlama hikayesini anlatan berber Cevat Gülen, "1935 doğumluyum. 12 yaşında çırak olarak bu mesleğe başladım. Ben bu mesleğe ilk adımımı attığım zamanlarda Lüleburgaz’da 10-15 tane berber vardı. Ama o zamanki nüfusla bugünkü nüfus aynı değil. Şimdi her sokakta 3-4 tane berber var. Eskiden işlerimiz güzeldi şimdi her eve tıraş makinelerinin girmesiyle sakal tıraşı bitti. Aynı zamanda sakal modası var, o da sakal tıraşını etkiledi" dedi.
"Ben bu mesleği halen zevk alarak yapıyorum"
Mesleği zevk alarak yaptığını aktaran berber Gülen, "Eskiden lise mecburiyeti olmadığı için babası çocuğunu ilkokulda meslek öğrenmesi için yanımıza verirdi. Şimdi herkes üniversite okuyor ve berberlik mesleğini yapmak istemiyorlar. Bu meslek insanı aç bırakmaz, zengin de etmez, fakir de etmez. Ben bu mesleği halen zevk alarak yapıyorum" ifadelerini kaydetti.
"Benim çıraklığımda bu kadar rahatlık yoktu"
Mesleğe fazla çırak gelmediğinden bahseden Gülen, "Mesleğe fazla çırak gelmiyor. Ben ilk çırak olarak başladığım zaman o zamanın parasıyla elli kuruş alıyordum. Benim çıraklığımda bu kadar rahatlık yoktu. Kendimiz mangalı yakar sonra su ısıtırdık, çalışma saati olayı yoktu. Eskiden çıraklık yapmaya çok talep vardı" dedi.
"Sağlığım el verdikçe bu mesleği devam ettirmek istiyorum"
Lüleburgaz’ın en yaşlı berberi olduğunu söyleyen Gülen, "1978-1980 arasında Berberler Odası Başkanlığı yaptım. Sağlığım el verdikçe bu mesleği devam ettirmek istiyorum. Şu anda Lüleburgaz’da en yaşlı berber benim. Benden yaşlısı yok. Berberlik mesleğini kimse öğrendim diyemez çünkü her gün farklı saç ve sakal modelleri ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.