Kırklareli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü dolayısıyla tören düzenlendi.
Kırklareli Şehitliği’nde düzenlenen törende, Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu tarafından Şehitlik Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu ve saygı atışı yapıldı. Ayrıca, Vali Esengül Civelek’ de Şehitlik Anı Defteri’ni imzaladı.
Daha sonra Vali Civelek, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Vekili Albay Piyade Albay Tamer Nazmi Sezen, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli milletvekilleri Vecdi Gündoğdu ve Türabi Kayan, Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, İl Emniyet Müdürü Erkin Adalar ve beraberindekiler, şehit mezarlarını ziyaret ederek karanfil bıraktı.
Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda devam eden törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın gönderdiği kutlama mesajları okundu. Bir grup öğrenci, Vali Civelek, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Barut ve Belediye Başkanı Kesimoğlu’na Atatürk portresi hediye etti. Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda devam eden törende, gönderilen kutlama mesajları okundu. Öğrenciler tarafından, Vali Civelek, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Vekili Sezen ve Belediye Başkanı Kesimoğlu’na Atatürk portresi hediye etti.
10 Kasım’ın Kırklareli için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade eden Kesimoğlu, hüznün ve sevincin bir arada yaşandığını belirtti. Kesimoğlu, “Sevr’i yırtıp Lozan’da bir tarih yazan ve güzel ülkemizi bizlere bırakan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi bugün burada minnet ve şükranla anıyorum. 10 Kasım bizim için anlamı büyük olan bir gün. Sabah Ata’mızı andık. Şuanda da düşman işgalinden kurtulan şehrimizde kurtuluşumuzu kutluyoruz. Bundan 78 yıl önce kurtuluş bayramlarımızı coşku içerisinde kutluyorduk. 78 yıldan bu yana artık buruk bir şekilde kutluyoruz. Ama onurlu ve gururlu bir biçimde kutluyoruz. Bundan tam 78 yıl önce o çelik mavisi gözleri ile bize bakan Ata’mızı sonsuzluğa uğurladık. Ağladık, çok ağladık. Ama artık ağlamıyoruz. Ata’mız yukarılardan bizi izliyor ve ağlamamızı istemiyor. 10 Kasım’larda ağlamamızdan ziyade O’nu anlamaya ve O’nu anlatmaya ihtiyacımız var. Bu ülke sınırları nasıl çizildi. Başka milletlere örnek olan bu bağımsızlık mücadelesi nasıl kazanıldı. Cumhuriyet’in kuruluş felsefesinde var olan değerler bu ülkeye nasıl armağan edildi bunu bilmek zorundayız. Biz anlamazsak birileri bize başka türlü anlatır. Burası Kırklareli. Bugün biz burada Kırklareli duruşunu sergiliyoruz. Nedir Kırklareli duruşu? Laiklikten, Cumhuriyet’ten, insan haklarından, hukuktan, adaletten ve Mustafa Kemal’den yana olmaktır Kırklareli duruşu. Biz bugün buradan Türkiye’ye ses veriyoruz. Güzel ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda her zamankinden daha çok barışa, huzura, güvenliğe hoşgörüye, demokrasiye ihtiyacı var. Bir yandan dünya nimetlerinin yeniden paylaşılmasından başka anlam ifade etmeyen anlamsız bir savaşın içine sürüklenen bir ülkede yaşıyoruz. Koşullar oluşmadığı sürece savaş insanlık suçudur. 35 yıldan bu yana terör belasıyla mücadele ediyoruz. Asker bizim askerimiz, polis bizim polisimiz. Onlar kanla çizilen bağımsız vatan topraklarını korumak adına yaşamlarını kaybettiler. Onları koruyamadık ama onların savunduğu değerleri korumaya ant içtik. Ebediyete intikal eden askerlerimizi, sivil yurttaşlarımızı, polislerimizi bir kez daha yad etmek istiyorum. Onları biz vatan topraklarına bedenleri soğumadan defnetmek zorunda kaldık. İçimiz acıyor. Bunun son olmasını diliyoruz. Artık teröre hiçbir insanımızı kurban vermek istemiyoruz. Bu anlamlı günün, 10 Kasım’ın buna katkı yapmasını diliyorum. Yaşasın Mustafa Kemal Yaşasın Cumhuriyet" diye konuştu.
Konuşmanın ardından öğrenciler şiirler okudu, Kırklareli Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri sundu.