Cumhuriyet’in kuruluşunun 93’üncü yıl dönümü Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde büyük bir coşkuyla kutlandı.
Eski Hükümet Konağı önünde düzenlenen törene, Kaymakam Mustafa Kaya, CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül, 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay Tamer Nazmi Sezen, Lüleburgaz Emniyet Müdürü Ali Koca, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve vatandaşlar katıldı.
Kaymakam Mustafa Kaya, Piyade Albay Tamer Nazmi Sezen ve Belediye başkanı Emin Halebak, vatandaşlar ve öğrencilerin bayramını kutladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlçe Kaymakamı Mustafa Kaya günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak, “Saygıdeğer Lüleburgazlılar, değerli mesai arkadaşlarım, öğretmenlerim ve geleceğimizin teminatı sevgili gençler, bu gün sizlerle birlikte ülkemizin her köşesinde olduğu gibi ilçemizde de Cumhuriyetimizin 93. yıldönümünü kutlamanın haklı gurur ve onurunu yaşamaktayız. Bu millet Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, kadını, erkeği, yaşlısı ve genciyle Anadolu’nun her köşesinden gelen yiğit vatansever kahramanlarıyla topyekün özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi vermiş, dünyaya eşine az rastlanana bir kahramanlıkla büyük bir zafer kazanmıştır. Ulu Önder Atatürk 10. Yıl Nutku’nda ’Yurdumuzu dünyanın en mamur ve medeni memleketleri seviyesine çıkaracağız, milletimizi en geniş refah vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız. Milli kültürümüzü muhasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız’ demişti" diye konuştu.
"Ülkemiz Dünya’nın 16. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisine sahip güçlü bir ülke konumuna gelmiştir"
Türkiye’nin gelişmesini istemeyen güç odaklarının olduğunu aktaran Kaya, “Ülkemiz bu gün dünyanın 16. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisine sahip güçlü bir ülke konumuna gelmiştir. Ancak ülkemiz bu değişimi ve gelişimi gösterirken gerek tarihsel misyonumuz gerekse jeopolitik konumumuz sebebi ile güç odaklarının farklı engellemeleri ve müdahaleleri ile karşılaşmış kimi zaman millet iradesini ortadan kaldırmak için darbeler gerçekleştirmiş kimi zamanda kardeş kavgaları çıkarma ya da aslında zenginliğimiz olan farklılarımızı kullanarak terör ve terörizme destek vermişlerdir. Bu hainlik ve müdahalelerinde en son denemeleri ise hiç kimsenin aklından bile geçiremeyeceğiz şekilde işbirlikçileri ve onların mutlak itaatkar FETÖ mensupları tarafından ülkede büyük bir kaos yaratılmaya ve bir iç savaş çıkarmaya yönelik saldırı gerçekleştirmiştir. Ancak bu gafillerin hesaba katmadıkları tek şey bu milletin vatan savunmasındaki azmi ve kararlılığıydı şairimizin ’bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ dediği gibi bu millet geçmişte olduğu bu günde vatanı için canını vermekten asla tereddüt etmemiş ve etmeyecektir. Türkiye Cumhuriyetinin aydınlık geleceğine olan sonsuz güvenimle tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından günün anlam ve önemine dair şiirler okundu. Cumhuriyet konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ve spor müsabakalarında Türkiye çapında derece elden sporculara ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Halk oyunu gösterisinden sonra, geçiş töreni ile program sona erdi.