KIRKLARELİ (İHA) – Teknolojiye yenilen saat tamirciliği mesleği bitme noktasına geldi. Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yaşayan Ergin Kıray, gelişen teknoloji ve ucuz saatlerin piyasada olmasına rağmen babasından öğrendiği saat tamirciliğini 40 yıldır sürdürmeye çalışıyor.
Eskiden çok gözde meslek olan saat tamirciliği, teknolojinin gelişmesiyle artık rağbet görmüyor. Saat tamircileri teknolojinin gelişmesiyle şimdilerde sadece pil ve kordon değiştirme işleri yaparak ayakta durmaya çalışıyor. Mesleğe küçük yaşlarda başladığını aktaran Ergin Kıray, "47 yaşındayım. 7-8 yaşlarında babamın yanında bu işi öğrenmeye başladım. Babam eski saat tamiri ustalarından Hüseyin Kıray, onun yanında bu mesleği öğrenip halen sürdürüyorum. Yaşım ufak olduğu için ilk başlarda babama yardım ederek öğrendim. Yaş ilerledikçe tecrübem de arttı ve işi öğrenip bugünlere kadar geldim. İlk dükkanımı askerden geldiğim zaman açtım. Mesleğimi severek yapıyorum ve sağlığım el verdikçe bu mesleği sürdüreceğim" ifadelerini kullandı.
"Vatandaşlar bozulan saatleri yaptırmak yerine yenisini alıyorlar"
Saat tamirciliğinin günden güne kötüye gittiğini anlatan Kıray, "İşlerde geçmiş yıllara oranla çok düşüş yaşanıyor. İnternet satışları esnafı bitirdi. 2007 yılından sonra işler de düşüşe geçti. Ucuz Çin malı ve işporta saatler işi bitirdi. Artık kimse bozulan saatini yaptırmaya getirmiyor. Vatandaşlar bozulan saatleri yaptırmak yerine yenisini alıyorlar. Siftah yapamadığım günler oluyor" diye konuştu.
"Eskiden çok moda ve popüler olan cep saatleri de vardı"
Eskiden cep saatlerinin çok yaygın olduğunu aktaran Kıray, "Eskiden mekanik saatler varken işleri yetiştiremiyorduk. Mekanik saatler bitmek üzere bunun yanında eskiden çok moda ve popüler olan cep saatleri de vardı. Artık kimse cep saati kullanmıyor. Aslında çok sağlam saatler şimdi kimse yüzüne bakmıyor. Yeni saatler elektronik olması sebebiyle fazla bozulmuyor. Vatandaşlar bize pil ve kordon değiştirtmek için geliyorlar" dedi.
"Gençlerin bu mesleğe ilgisi ve merakı yok"
Mesleğe çırak yetiştiremediğini söyleyen Kıray, "Mesleğe artık çırak yetişmiyor. Kimse saat tamiri üzerinde ustalaşmak istemiyor. Bizler artık son nesiliz. Bir de gençlerin bu mesleğe ilgisi ve merakı yok. Saat satan çok olmasına rağmen saat tamir eden yok. Neredeyse 10 yıldır çırak gelmiyor. Biz bu mesleği öğrenmek için çıraklıktan yetiştik. Bu işi öğrenmek kişinin kabiliyetine kalmış çabuk öğrenen de var geç öğrenen de. Bizim iş tamamen el ustalığı ve dikkat gerektiren bir meslek" ifadelerini kaydetti.
"Garanti belgesi ve servisi olması önemli"
Saat seçerken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Kıray, "Piyasada çok çeşitli saatler var. Saat alırken garanti belgesi olan ve servisi olması önemli. Vatandaş bildiği ve güvendiği saatçilerden alışveriş yapsınlar" dedi.