Vatandaşların ikinci el yerine sıfır otomobilleri tercih etmesi oto egzos tamircilerinin işlerini etkiledi.
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Yeni Sanayi Sitesi’nde oto egzos işleri yapan Aykut Kanat, sıfır arabaların artması işleri yıldan yıla düşürdüğünü söyledi. Babasının yanında öğrendiği mesleği yapan Kanat, “45 yaşında evli ve 2 çocuk babasıyım. Ufak yaşlarda babamın yanında çalışarak bu mesleği öğrendim. Çocukluğum sanayide geçti. Yaptığım işi seviyorum. 1967 senesinde bu iş yeri kuruldu. Babam 18 tane çırak yetiştirip usta yapmıştır. İşler yıllar geçtikçe düşüyor. Vatandaşların sıfır araç alması sebebiyle işlerde düşüş var” ifadelerini kullandı.
“Yeni neslin bu işlere merakı yok”
Diğer mesleklerde olduğu gibi çırak sıkıntısı yaşadıklarını aktaran Kanat, “Meslek okullarından da işi öğrenmek için stajyer gelmiyor. Eskiden yaz çıraklarımız vardı şimdi onlar da kalmadı. Yeni neslin bu işlere merakı yok. Biz çırak olarak çalıştığımız zamanlarda bu durum böyle değildi. Şimdi gelen çıraklar ilk olarak ücreti soruyorlar. Gelen çırak ne kadar iş yapıp bana para kazandıracak ki ilk parayı soruyorlar. Sanayide çalışmaya aileler teşvik etmiyor. Biz 2 kişi çalışıyoruz. Bizim mesleğimiz arabalar olduğu sürece bitmez. Fakat işleri yapan usta sayısı azalır. Bundan 10 yıl sonra bayağı azalma olacak” diye aktardı.
“1979 yılından beri egzos işiyle uğraşıyorum”
Mesleğe eskisi kadar talep olmadığını aktaran Akif Gedik ise, “47 yaşındayım. 1979 yılından beri egzos işiyle uğraşıyorum. Ben de bu mesleğe burada çırak olarak başladım. Mesleğe eskisi kadar talep yok. O yüzden çırak fazla gelmiyor. Ben bu mesleği yaparak geçiniyorum. Bir insan sevmediği işi yaptığı zaman mutsuz olur. Ben işimi severek yapıyorum ve işimde de mutluyum” şeklinde konuştu.