Trakya Kalkınma Ajansı aylık olağan yönetim kurulu toplantısı Kırklareli Valiliği’nde düzenlendi.
Yönetim Kurulu toplantısına Edirne Valisi Günay Özdemir, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Kırklareli İl Genel Meclis Başkanı Saffet Üresin, Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin katıldı. Toplantı TRAKYAKA Genel Sekreteri Şahin’in gündemi arz etmesiyle başladı. Bir önceki toplantıda alınan kararlar değerlendirildi. 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında başarılı bulunan projeler Yönetim Kurulu onayına sunuldu. Kırklareli Fuar ve Kongre Merkezi Güdümlü Projesinin başlatılması hususu görüşüldükten sonra gündemdeki diğer konuların karara bağlanmasıyla yönetim kurulu toplantısı sona erdi.
Trakya Damızlık Hayvan Merkezi ve Süt üretiminde üs olacak
Trakya Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısı sonrasında Kırklareli Valiliği’nde Trakya Bölgesi’nde damızlık hayvan üretimi ve süt üreticiliği konusunda bir toplantı düzenlendi. Trakya Kalkınma Ajansı yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, üniversite, ilgili dernek, birlik temsilcileri ve üreticiler de hazır bulundu. Katılımcılar Trakya Bölgesi’nde hayvancılık ve süt üretimine ilişkin mevcut durum bilgilerini ve Trakya Kıvırcığı ve Trakya Peynirinin markalaşması ve coğrafi işaret alması konusunda görüşlerini paylaştılar. Görüş ve önerilerin paylaşıldığı toplantıda öne çıkan temel hususlar ise şunlar oldu:
“Trakya Bölgesi damızlık hayvan merkezi ve süt üretiminde bir üs olabilir. Bölgenin damızlık hayvan ve süt üretimi konusunda mevcut durumunu tespit etmek, güçlü-zayıf yönlerini belirlemek amacıyla illerde komisyonlar kurulmalı ve komisyonlar belirli aralıklarla bir araya gelerek Trakya Bölgesi için ortak atılacak adımları belirlemelidir. Trakya Kıvırcığı ve Trakya Peynirinin markalaşması ve coğrafi işaret alması yolunda Bölgedeki paydaşların birlikte hareket etmesi önemlidir. Coğrafi işaret başvuru sürecinde Trakya Beyaz Peyniri ve Trakya Eski Kaşarı için ayrı başvurular yapılmalıdır. Markalaşma ve coğrafi işaret alma konusunda adımlar atılırken bölgemizin hastalıklardan ari bir bölge olduğu da vurgulanmalıdır. Hedeflenen ürünlere coğrafi işaret alma süreci tamamlandıktan sonra konunun takibinin yapılması da oldukça önemlidir.”