Ahi Evran Üniversitesinde bölgesel eksikliği gidermek için ‘Denek Hayvanları Kullanım’ sertifika programı başladı.
Ahi Evran Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (AEÜHADYEK) Başkanlığı ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü ortak bir çalışma düzenleyerek Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Programını başlattı.
9 gün sürecek olan eğitim programı, 40 saat teorik, 40 saat pratik olmak üzere 80 saatlik bir kursla tamamlanabilecek.
Proje değerlendirmesi yapan ve katılımcıların deney hayvanları kullanım sertifikasına sahip olacağı program hakkında bilgi veren AEÜHADYEK Başkanı Doç. Dr. Ergin Kariptaş, faaliyeti önemsediklerini ve bu konuda hassasiyetle çalıştıklarını söyledi.
Doç. Dr. Ergin Kariptaş, “Deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, test, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim-öğretim ve yayın gibi temel etkinliklerde yer alacak kişilerin kullanılacak yöntem ve materyaller ile ilgili etik standartları uygulayabilecek ve etik ilkeler doğrultusunda çalışacak ehliyete sahip olmalarının sağlanmasıdır.”dedi.
Eğitim sonunda katılımcıların kazanımların değerlendirileceğini belirten Doç. Dr. Ergin Kariptaş, “Araştırmacılara deney hayvanları ile çalışırken uymaları gereken mevzuat, etik kurallar, hayvanların anatomi, fizyoloji, histolojileri ve biyokimyasal özellikleri gibi derslerin yanı sıra, hastalıkları, bakım besleme ve üremeleri ile ilgili bilgiler, temel ve özel çalışma modelleri ile denemelerde uygulanan yöntemler uygulamalı olarak verilecektir. Başarılı olanlar ’Deney Hayvanı Kullanım Sertifikası’ almaya hak kazanacaklardır.”ifadelerini kullandı.