Flamingolar sonrası, ördek cinsleri ve turnalar da Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ne akın etti.
Turnaların Seyfe Gölü’ne gelmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Ömer Çetiner, “Yaz mevsimin belirmesi ve yağış oranının artması sonrası flamingo akınına uğrayan Seyfe Gölü’nde şimdi de ördek cinsleri ve turnalar görülmeye başlanıldı” dedi.
182 kuş türünün barındığı ve göç mevsiminde 25 kuş türünün uğradığı Seyfe Gölü’nde turnaların görülmesini değerlendiren Çetiner, “Dünyada nesilleri azalan flamingo kuşlarının konakladığı bir yer olan Seyfe’de farklı kuş türlerini de görüyor olmak Seyfe’yi hayatının merkezine almış bizler için çok önemli. Seyfe, kuş gözlemciliğinin yapıldığı alanda doğayı seven herkesin fazla zahmete girmeden yapabileceği bir etkinliğin merkezi 2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca Badıllı köyü sınırları içinde ve göle yakın bir noktada kuş gözlem kulesi yapıldı” diye konuştu.
Türkiye’de Seyfe’nin önemli sulak alanlar arasında kabul edildiğini ifade eden Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Çetiner, “Ülkemizde, bugüne kadar yapılan çalışmalarda çok sayıda ulusal öneme sahip sulak alan olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan 14’ü Ramsar kapsamında korumaya alınmış sulak alandır. İç Anadolu Bölgesinde Ramsar statüsüne sahip 4 sulak alan bulunmakta olup, bunlardan biri de Seyfe Gölü’dür. Böyle önemli bir merkezde ördeklerin ve turnaların görülmesi bizlerde büyük sevinç uyandırmıştır. Yaz mevsiminde yörenin yağış almayışı, derelerin kuruması, pınarların sularının tamamına yakınının sulamada kullanılması ve aşırı buharlaşma nedeniyle gölün seviyesinde önemli miktarda düşüş yaşanmaktadır. Seyfe Gölü’nün alanı ve derinliği yağışlara bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Gölün derinliğinin yağışlı dönem sonrasında maksimuma ulaşarak 165 santimetreye çıktığı, ancak yapılan ölçümlerde kalıcı gölün derinliğinin 100-130 santimetre arasında değiştiği görülmüştür. Göl alanı içinde, binlerce kuşun kuluçkaya yattığı irili ufaklı bir çok ada vardır. Gölün kuzeyinde göl kıyısına kadar uzanan geniş step alanları mevcuttur. Diğer kıyılar genellikle tarlalarla çevrilmiştir. Bölge insanının duyarlılığı sonrasında bölgeye akın eden kuş türlerinde de ciddi manada değişim gözlenebilir hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Avcılığın yasaklandığı bölge hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Çetiner şöyle konuştu:
“Seyfe Gölü ve çevresindeki 14 bin 835 hektarlık alan ’I. Derece Doğal Sit Alanı’ ilan edilmiştir. Göl ve çevresini kaplayan 10 bin 978 hektarlık alan ’Tabiatı Koruma Alanı’ ilan edilmiş ve avcılık yasaklanmıştır. Göl alanı aynı zamanda ’Ramsar Alanı’dır. Sürekli ve geçici göl alanını da kapsayan 11 bin 34 hektarlık alan Ramsar Sözleşmesi listesine dahil edilerek alanın doğal yapısının ve ekolojik karakterinin korunması uluslararası düzeyde de taahhüt edilmiştir.”