Türkiye Yazarlar Birliği Kırşehir Şubesi tarafından organize edilen konferansta Mustafa Özçelik, Mehmet Akif Ersoy’u anlattı.

Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda yaptığı konuşmasında Mustafa Özçelik, kelimelerin seçimi ve kelimelere yüklediği anlamla İstiklal Marşının çok özel bir eser olduğunu söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Kırşehir Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Maksut Yiğitbaş’ın yaptığı konuşmanın ardından söz alan Özçelik milli şair Akif’i ve en önemli eseri İstiklal Marşı ile ilgili olarak şu şekilde konuştu:

“Mehmet Akif Ersoy’u büyük kılan sadece İstiklal Marşı değildir. Akif, aldığı eğitimden mücadelesine kadar her şeyi ile büyük olmayı hak ettiği için onun torunları olarak bugün böyle anlarda onu anma ihtiyacı duyuyoruz.

Akif birleştirici bir değerdir. Vatan, bayrak, ezan nasıl birleştirici bir değerse ve uğrunda can feda ediliyorsa Mehmet Akif ‘de kendine bu değerleri düstur edinmiştir.

Özellikle gençlerimiz için örnek şahsiyetlerden bir tanesi için karşımızda durur Mehmet Akif Ersoy.

İstiklal Marşı’nın iki bendi bestelendi. 96 yıldır gök kubbede ve başka yerlerde İstiklal Marşını duyuyoruz. Kelimelerin seçimi ve kelimelere yüklediği anlamla çok özel bir eserdir İstiklal Marşı.”

İstiklal Marşının ruhu ile okuyucunun ruhunun bütünleşmesi gerektiğini ifade eden Mustafa Özçelik, “Eserin ruhu ile okuyucunun ruhu bütünleşirse İstiklal Marşının değeri bir daha anlaşılmış olur. Her eser ihtiyaçtan doğar.

Balkan savaşlarından itibaren Akif, bu marşı yazmaya başlamış. Yazdığı şiirlerde böyle bir marşı ima edecek mısraları da mevcuttur.

Üzerimizden korku elbisesini çıkartacak ve ölümü bir sevgi elbisesini karşılayacak bir metanet ve cesaretli bir söze ihtiyacımız vardı. Akif yazdıkları ile böyle bir marşı yazabilecek neredeyse tek insandı. Balkan savaşlarında şehit olanlar ve Rumenliden kaçmakta olanlara ağıtlar yakılırken umutsuzluğa kapılmadan bir varlık mücadelesi yapmamız gerektiğini ve son yurdun Anadolu’nun da gitmesi halinde vatansız kalacağımızı belirtmesi ile bir çok fikre temas etmiştir.”dedi.