Kırşehir’de okullarda müzik eğitiminin verilmesi bozkır ustalarını da müzik eğitimi almaya yöneltti.
1970’li yıllarda babası tarafından açılan plakçıda müzikle tanışan Aydın Akagündüz, merhum bozlak ustası Muharrem Ertaş’ın plakçıya gelerek oğlu merhum Neşet Ertaş’ın plaklarını dinlediğini ve kendisinin de müzik zevkinin böyle başladığını anlattı.
“Baba Ertaş, oğlu Neşet’in plaklarını dinlerdi”
70’li yıllarda plakların çok revaçta olduğunu anlatan ve babasından devraldığı plakçı dükkanını işleten Akagündüz, Muharrem Ertaş’ın dükkanlarına gelerek oğlu Neşet Ertaş’ın plaklarını dinlediğini şöyle anlattı;
“Merhum bozlak ustası Neşet Ertaş’ın plakları meşhur olduğu dönemlerde çok fazla talep edilirdi. Babası Muharrem Ertaş da plakları almak bazen de dinlemek için gelirdi. Abdalların geneli plakları görmek için akın ederdi. Ben mesleği babamdan devraldım. Yıllar sonra gördüm ki gelişen teknoloji ve müzik piyasasında ki değişim talepleri de değiştirdi. Son dönemlerde satışlarımız özellikle plak ve kasetlerde durma noktasına geldi.”
“Müzik sever abdallarda eğitim alıyor”
"Şartların değişmeye başlaması bozkırda da eğitimi ön plana çıkarttı" diyen Akagündüz, “43 yıldan fazladır müzik piyasasında satışlar yaptık. Müzik aletleri satımlarını ise hiç bırakmadık. Kaset ve CD satışları derin yara alınca bizler de değişimi yakalayarak müzik aletlerinin satışına önem verdik. Müzik aletlerinin satışı Kırşehir’de önemini kaybetmeyecek türde. Çünkü buralarda eskilerden her evde bir saz, darbuka, yada üflemeli çalgılardan bir tanesini bulunurmuş, kulaktan dolma başlayan müzik severliğin yerini eğitim aldı. Ben müzik aletleri satıyorum ama plak ve kaset devrini de hiç kapatmadım. Eğitimin olması bizim için de çok önemli, Ertaş’ların yetiştiği bu coğrafyada eğitimli müzik sevgisinin de olması bizleri mutlu ediyor” dedi.
“90’lı yıllarda kaset satışları patlama yaptı”
80’li yıllardan sonra kaset satışlarında patlama yaşandığını belirten ve bilinen birçok bozlak ustasının da kayıtlarını yaptıklarını ifade eden Akagündüz sözlerini şöyle sürdürdü:
“80’li yılların yarısından sonra ve 90’lı yıllarda kaset satışlarında büyük bir potansiyel oluştu. Kırşehirli yöresel sanatçılarımızın ( Veli Ertem, Aydın Çekiç, Zafer Ertaş, Bektaş Akdoğan, Cihan, kemancı Cahit, Vedat Öz, kemancı Sefer, Kazım Kara, Dursun Uçar) albümleri firmamız tarafından üretilmiş ve piyasaya sunuldu. Şimdi ise onların eğitimli öğrencilerinin umut ediyoruz ki kasetlerini CD’lerini yeni teknoloji ile sevenleri ile buluşturmak istiyoruz.”