Dünyada milyonlarca insanın organ bağışı beklediğinin ifade edildiği açıklamada İl Sağlık Müdürlüğü , organ bağışı ile ilgili bilgilendirme yaptı.
Yazılı yapılan basın açıklamasında Sağlık Müdürü Selçuk Büyüker, “her yıl dünyada milyonlarca insan organ beklerken yaşamını yitiriyor. Türkiye’de her yıl organ bekleyen hasta sayısı hızla artarken organ bağışı yeterli seviyeye ulaşamadığı için hastalar kaderleri ile baş başa kalıyor.”dedi.
Kişinin hayatta iken ve tıbben yaşamını yitirdikten sonra başka insanların tedavisi için organ bağışının önemli olduğunun ifade edildiği açıklama şöyle:
“Vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine canlı veya kadavradan alınan yeni, sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir. Tüm beyin, beyincik ve hayati merkezlerin yer aldığı beyin sapı denilen özel beyin bölgesinin fonksiyonlarının geri dönülmez şekilde kaybolduğu ve mutlak ölümle sonuçlanan bir süreçtir. Beyin ölümü kavramı ile Koma, Bitkisel hayat ifadeleri karışmaktadır. Koma ve Bitkisel hayat tanısı alan hastalarda bazı beyin fonksiyonları çalışmaktadır ve tıbbi destek ile hasta yaşamına yıllarca devam etmektedir. Beyin ölümünde ise hastaya ne kadar tıbbi destek sağlarsanız sağlayın hastanın yaşaması mümkün değildir ve ölüm en kısa sürede gerçekleşmektedir.”
2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının bir bölümünü yada tamamını bağışlayabiliyor.